LITERATURA
Cultura 25/10/2019

Eduard Sala guanya el premi Feel Good amb ‘Va de vida’

Sala creu que el guardó “suposa la fantàstica oportunitat de compartir les preguntes, els aprenentatges i els valors” que intenten viure els que acompanyen persones vulnerables

X.c.
2 min
Eduard Sala signant un exemplar del llibre Va de vida.

BarcelonaEduard Sala va guanyar ahir la cinquena edició del premi literari Feel Good pel llibre Va de vida. Lo mejor del camino es compartirlo. Sala, responsable de l’àrea social de Càritas Diocesana de Barcelona, considera que el guardó, dotat amb 5.000 euros, “suposa la fantàstica oportunitat de compartir les preguntes, els aprenentatges i els valors” que intenten viure els que acompanyen “persones en situació d’extrema vulnerabilitat”. Va de vida no és una ficció, sinó un recull de diferents experiències viscudes per l’autor amb persones en situació d’exclusió social tant a la Companyia de les Filles de la Caritat com a Càritas, una institució a la qual està vinculat des del 1984. “Totes les històries que hi apareixen són reals, i les he viscut o les he acompanyat en primera persona. Només he canviat els noms i alguns detalls per mantenir la privacitat de les persones”, assegura Sala, que afegeix que ha fet un llibre que “dona veu a la gent que no surt a les notícies”.

El premi Feel Good, al qual aquest any s’han presentat 300 manuscrits, l’atorga la Fundació Bancària La Caixa i també comporta l’edició del llibre a càrrec de Plataforma Editorial. El jurat destaca que Va de vida “transmet l’honestedat de l’autor”, que “dona veu a persones que no solen poder expressar-se”. “¿Com sabràs que la teva vida ha valgut la pena? Pel cotxe que tens? Pels diners que tens a La Caixa? ¿O serà per la conversa que tens pendent amb algú que t’importa de veritat?”, pregunta Sala, que adverteix que “hi ha moltes persones que tenen una soledat no volguda; persones amb les quals ens creuem a l’hora de comprar el pa però que són invisibles per a nosaltres”. “Les coses autèntiques mereixen ser publicades. Necessitem llibres així”, diu l’editor de Plataforma, Jordi Nadal.

La Caixa i Plataforma van crear el premi el 2015. En un context de crisi econòmica, van voler donar sortida a “un premi literari que encomanés l’optimisme, que ajudés a transmetre una visió positiva de la vida”, segons explica el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró.

stats