Cultura

El Gran Wyoming i el dibuixant del 'Charlie Hebdo' Willem guanyen el Premi Internacional d'Humor Gat Perich

El guardó –en memòria del popular humorista gràfic Jaume Perich– feia tres anys que no es concedia

El Gran Wyoming i el dibuixant del 'Charlie Hebdo' Willem han guanyat el Premi Internacional d'Humor Gat Perich, organitzat per l'Associació Perich Sense Concessions. El guardó –en memòria del popular humorista gràfic Jaume Perich– feia tres anys que no s'atorgava i enguany s'ha volgut distingir el presentador de televisió, humorista, escriptor, actor i músic espanyol José Miguel Monzón (1955), conegut popularment com El Gran Wyoming, i el caricaturista holandès establert a França Bernard 'Willem' Holtrop (1941), col·laborador fix del diari 'Libération' des del 1981 i col·laborador habitual del setmanari satíric 'Charlie Hebdo', colpit el passat 7 de gener per l'atac de dos terroristes jihadistes.

Willem es va iniciar com a humorista en el moviment 'underground' i contracultural holandès. El 1968 es va traslladar a França, on va començar a col·laborar per al setmanari satíric 'Hebdo Hara-Kiri'. Els seus acudits, il·lustracions i historietes, sempre provocadors i corrosius, que satiritzen aspectes socials i polítics, també van ser publicats a 'Charlie Hebdo' i a la revista 'Charlie Mensuel'. És col·laborador fix del diari 'Libération' des de 1981, i també ha treballat molt activament per a la nova etapa de 'Charlie Hebdo' i a la revista satírica 'Siné Mensuel'. El 2013 li va ser concedit el Gran Premi del Festival de la Bande Dessinée d'Angoulême (França).

De la música a l'humor
El Gran Wyoming (José Miguel Monzón, 1955) va començar com a músic amb el grup Paracelso. Com a presentador de televisió ha conduït programes humorístics com 'La noche se mueve' (1992), 'Silencio se juega' (1981), 'El peor programa de la semana' (1993) o 'Caiga quien caiga' (1996). Des de 2006 presenta el programa nocturn 'El intermedio' a La Sexta, que destaca per la seva visió irònica i satírica de l'actualitat diària. El 2013 va publicar el llibre 'No estamos locos', on fa un particular repàs de la història d'Espanya dels últims dos segles. Com a actor ha participat en pel·lícules com 'El día de la bestia' (Álex de la Iglesia, 1995), 'Vivancos 3' (Albert Saguer, 2002) i a tres entregues de la saga 'Torrente', de Santiago Segura. També va ser un dels guionistes de l'adaptació cinematogràfica d''Historias de la puta mili' (1994).

El jurat d'aquesta edició del Premi Internacional d'Humor Gat Perich ha estat format per Joaquim Aubert 'Kim', Rosa Bertran, Josep Maria Cadena, Jaume Capdevila 'Kap', José Antonio Fernández 'Fer', Carles Romeu, Natàlia Vila i Jordi Llompart.