PREMIS LITERARIS

El Biblioteca Breve, per a Elena Poniatowska

La pintora surrealista Leonora Carrington és el personatge principal de 'Leonora', la novel·la amb què Elena Poniatowska, un dels clàssics de les lletres mexicanes, guanya el premi Biblioteca Breve, convocat per l'editorial Seix Barral.

Elena Poniatowska va néixer a París el 1932, filla de l'hereu de la corona polonesa, Jean Joseph Evremond Sperry Poniatowski (descendent directe del rei Estanislau II de Polònia) i de la mexicana María de los Dolores Amor Escandón. Va viure a la capital francesa fins als 9 anys, fins que la Segona Guerra Mundial va obligar la seva mare a marxar cap al sud de França juntament amb les seves dues filles, per després establir-se a Mèxic mentre el seu pare lluitava amb l'Exèrcit francès i participava en el desembarcament de Normandia. Poniatowska va començar a treballar al diari Excélsior l'any 1953, i un any després va donar a conèixer la seva primera obra de ficció, Lilus Kikus. A partir de llavors, va combinar la creació periodística i la literària. Alguns dels seus llibres més coneguts són Hasta no verte Jesús mío (1969), La herida de Paulina: crónica del embarazo de una niña violada (2000) i La piel del cielo (2001).

Amb Leonora, l'escriptora mexicana ha novel·lat la vida de la pintora surrealista Leonora Carrington (Lancaster, 1917), a qui coneix des de fa dècades. El jurat, integrat per José Manuel Caballero Bonald, Pere Gimferrer, Rosa Montero, Elena Ramírez i Darío Villanueva han destacat "la mestria narrativa" i "l'esforç per donar versemblança a la realitat i a la vida" de l'autora.

Més continguts de