Cultura 20/02/2012

Emotiu retorn dels 'papers de Salamanca' als seus propietaris

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha dit que es tracta d'un acte "d'afirmació democràtica i de dignitat nacional"

Antoni Ribas Tur
2 min
Els assistents a l'acte amb el conseller de Cultura / C. CALDERER

BarcelonaEls propietaris dels papers espoliats a Salamanca ja tenen, per fi, els seus documents. Després de classificar-los i digitalitzar-los, la Generalitat els ha lliurat als seus propietaris aquest dilluns en un acte emotiu a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

"És un acte d'afirmació democràtica i de dignitat nacional", ha dit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. "Els pobles que saben lluitar pel seu passat són pobles que també saben lluitar pel seu futur".

"Un acte de gran transcendència ciutadana", ha afegit Josep Cruanyes, membre de la Comissió per la Dignitat, la plataforma cívica que ha lluitat durant anys i ha remogut cel i terra per aconseguir el retorn dels documents requisats durant la Guerra Civil i el franquisme. "No és un acte simbòlic, és un acte de restitució material, un reconeixement als milers de persones i famílies que van veure vexats els seus drets", ha insistit Cruanyes.

Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT, una de les associacions que ha recollit els documents requisats, ha agraït el treball "tenaç" de la Comissió de la Dignitat i ha remarcat la importància de l'acte: "Avui és un dia memorable després de tant de patiment, perquè aquests documents van ser utilitzats per represaliar ciutadans democràtics", ha afirmat.

Amb tot, Álvarez ha deixat clar que la recuperació de la memòria històrica i la restitució de l'honorabilitat de molts dels represaliats pel franquisme continua incompleta: "Encara hi ha persones sense identificar a les voreres, encara s'ha de posar de manifest tot el mal que el franquisme va fer per via judicial i anul·lar els judicis, entre els quals, els de Companys". A banda de la UGT, a l'acte hi han assistit dirigents del PSUC, ERC o el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria.

En l'acte a l'Arxiu Nacional també ha parlat Josep Pàmies, l'únic viu dels receptors. "Unamuno va dir a Salamanca 'vencereu, però no convencereu'. Catalunya forma part d'aquests no convençuts pel franquisme. Ha lluitat perquè el país sigui ric i ple i culte i solidari amb la resta de regions de l'Estat", ha assegurat.

Entre els assistents a l'acte també hi havia Teresa Rovira, filla de Rovira i Virgili, Elena Cambó, Mercè Romeva i Elianne Pàmies.

stats