Cultura 17/02/2013

Enrique González Macho critica amb contundència "l'error" de l'IVA

Candela Peña, millor actriu de repartiment, llença els seus dards contra les retallades

Ara
2 min
Academia cinema espanyol

BarcelonaEl president de l'Acadèmia de Cinema espanyol, Enrique González Macho, no s'ha mossegat la llengua en el seu discurs dels premis Goya. "Han estat dotze mesos d'inquietuds, durs i crítics", ha dit. González Macho ha estat molt contundent a l'hora de criticar la política cultural del govern espanyol: "El més greu ha estat l'augment de l'IVA", ha assegurat. "No és de rebut que tinguem l'IVA més alt de la Unió Europea", ha criticat. "Com diu un proverbi xinès: un home savi pot asseure's en un formiguer. Però només un neci torna a asseure's", ha afegit referint-se a l'actitud del govern espanyol. "No afluixarem en el nostre intent que es rectifiqui aquest error", ha insistit enmig dels aplaudiments de l'auditori. "O acabem amb l'espoli o aquest acabarà amb nosaltres", ha afegit referint-se a la pirateria. González Macho també ha titllat de ridícula la quantitat de 5 milions d'euros del cànon digital, a càrrec dels pressupostos de l'estat.

El director de l'Acadèmia del Cinema espanyol també ha llançat els seus dards contra les retallades i s'ha mostrat preocupat per la televisió pública espanyola: "És preocupant el deteriori de la televisió espanyola per culpa de les retallades que estan guanyant la batalla a un equip humà magnífic". "El cine no pertanyerà mai a un partit polític, és de tots, és un dret de tots els ciutadans", ha conclòs.

L'actriu catalana Candela Peña, que ha rebut el premi a la millor actriu de repartiment, també ha estat molt crítica amb les retallades: "Feia tres anys que no treballava, el meu pare va morir en un hospital públic, no li canviaven les mantes i li havíem de portar nosaltres l'aigua, he tingut un fill i no sé quina educació pública l'espera, però l'alegria d'aquesta nit no me l'amarga ningú", ha dit. Peña ha començat el seu discurs amb una frase contundent: "No sé si recollir el premi en català, com a actriu catalana que sóc".

stats