MEMÒRIA
Cultura 17/06/2017

Enterrat al cor de París el fotògraf de Mauthausen

L’alcaldessa de la capital encapçala el trasllat de les despulles de Francesc Boix

Alícia Sans
2 min
L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, entre el conseller Raül Romeva i el tinent d’alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello.

ParísLes despulles del fotògraf català Francesc Boix ja reposen des d’ahir al cementiri més cèlebre de París, el de Père-Lachaise, juntament amb les de personalitats com Balzac, Chopin, Colette, La Fontaine, Molière, Piaf o Wilde. París va voler retre ahir homenatge al fotògraf de Mauthausen transferint solemnement les seves restes, que fins ahir eren al cementiri de Thiais, al sud de la regió parisenca, a tocar d’Orly.

Aquest és “un merescut homenatge a un home valent i compromès”, va dir l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, que va presidir l’acte juntament amb la neboda del fotògraf, Anna Maria Salomó Boix. Hidalgo va descriure Boix com un “jove decidit a combatre els franquistes i disposat a jugar-s’ho tot per la dignitat i la llibertat”. A l’acte també hi van assistir el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el delegat del govern de Catalunya a França i Suïssa, Martí Anglada.

“Boix va ser els ulls de la humanitat dins del camp de Mauthausen” i “sense la seva valentia molts horrors no tindrien rostre”, va destacar Romeva, que va agrair en nom del Govern l’homenatge de París. Pisarello, per la seva banda, va subratllar la història del fotògraf com un vincle d’unió entre les ciutats de París i Barcelona, “que perpetuen la seva memòria i els seus valors”.

En representació de l’estat espanyol, van acudir a la cerimònia el ministre conseller de l’ambaixada espanyola a França, José Andrés Gallegos del Valle (ara ambaixador en funcions), el conseller de Cultura de la mateixa ambaixada, Francisco Elías de Tejada, i el cònsol general a París, Luís Arias. Segons ha pogut saber l’ARA, el govern espanyol encara no ha nomenat nou ambaixador a París -ho farà les pròximes setmanes-, i és per això que no hi va assistir el titular de la màxima instància diplomàtica.

“La valentia i els ideals de Francesc Boix van obligar-lo a exiliar-se a França”, va destacar l’alcaldessa de París, que va voler pronunciar part del seu discurs en castellà. Originària de San Fernando (Cadis), feia referència així als ideals republicans que portava Boix i pels quals va lluitar al front d’Aragó durant la Guerra Civil, abans de ser capturat al país gal i deportat al camp d’extermini de Mauthausen. Precisament en l’acte d’homenatge es van poder veure alguns dels assistents onejant banderes republicanes. La cantant Marina Rossell i el violoncel·lista Olivier Ledru van posar color a l’acte interpretant El cant dels ocells.

“Les imatges de Boix mostren els rostres de les víctimes i dels seus botxins i, amb elles, Boix lluita perquè els homes i les dones que van viure el pitjor de la nostra humanitat no caiguin en l’oblit. I el que estem fent aquí avui és dir que no hi han caigut -va dir l’alcaldessa en un discurs sentit-. Transmetre és clau, ho sabem, i el testimoni dels que van sobreviure és essencial, com també ho són l’ensenyament de la nostra història i els homenatges que es reten a víctimes o herois, sovint les dues coses, com ho va ser Francesc Boix”, va concloure Hidalgo.

stats