Cinema
Cultura 04/09/2013

Errol Morris fa un retrat devastador de Donald Rumsfeld

El documental 'The unknown known', presentat aquest dimecres a Venècia, analitza les contradiccions del secretari de Defensa del govern de George W. Bush

Efe
1 min

VenèciaLes contradiccions, la manipulació i els jocs de paraules són els elements que defineixen l'exsecretari de Defensa dels EUA Donald Rumsfeld, retratat per Errol Morris al documental 'The unknown known', que s'ha presentat aquest dimecres al Festival de Cinema de Venècia.

Rumsfeld apareix en el film satisfet del treball realitzat durant els mandats de Gerald Ford (1975-1977) i George W. Bush (2001-2006), i defensa i justifica les decisions que es van prendre en matèria de Defensa. "Obama s'oposava a moltes de les coses que va fer Bush, però encara hi són", afirma Rumsfeld en una de les entrevistes que va concedir a Morris per a la realització d'aquest documental. Són 33 hores d'entrevistes realitzades a Boston "en quatre moments diferents i onze dies", que nodreixen una hora i mitja de metratge, ha explicat en roda de premsa Morris, per a qui el documental és un "retrat devastador" de qui va ser un dels principals assessors del president Bush.

Morris va preferir centrar-se en les declaracions del protagonista de la història perquè fos ell qui es retratés a si mateix, sense fer crítiques directes ni utilitzar testimonis en contra. I fa servir en diverses ocasions imatges de les rodes de premsa de Rumsfeld. Morris, que el 2003 va retratar el també secretari de Defensa Robert McNamara al documental 'Rumors de guerra', es basa en alguns dels més de 20.000 memoràndums que Rumsfeld va redactar durant el seu període amb Bush per mostrar el seu paper en les guerres de l'Iraq i l'Afganistan i en el desenvolupament de la política antiterrorista dels Estats Units.

stats