ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 02/11/2011

Els ateneus formaran una xarxa d'arts escèniques amateurs

La conselleria de Cultura impulsa el circuit Espai A, una programació estable de teatre, dansa, música i cant coral amateurs en 151 ateneus de tot Catalunya

Laura Serra
2 min

BarcelonaLa conselleria de Cultura ha presentat aquest dimecres la nova xarxa d'arts escèniques amateurs de Catalunya, que ha batejat Espai A. La iniciativa farà que hi hagi una programació estable de dansa popular, teatre amateur, música i cant coral en 151 ateneus de Catalunya. L'Espai A vol optimitzar els recursos existents als municipis. Lluís Puig, director del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional i Popular Catalana, ha explicat que posen en comú "la ingent producció d'espectacles i concerts que necessiten superar l'àmbit territorial més proper" i "uns equipaments escènics que tenen l'oportunitat de fer créixer el seu servei públic".

La xarxa seleccionarà les millors propostes per fer-les girar pels ateneus. Les entitats poden presentar les seves produccions a la seva federació fins al 7 de novembre. Una comissió artística triarà els espectacles, garantint-ne el nivell qualitatiu. A finals de novembre es decidiran quins 20 espectacles formen la primera programació de l'Espai A, i de gener a maig hi haurà les funcions, que el primer any tindran un aforament de 50.000 espectadors.

D'aquesta manera, es traurà més partit de les produccions, es promourà el treball en xarxa i es projectarà la cultura popular. A més, l'Espai A serà una xarxa de proximitat per acostar la cultura al ciutadà i atreure'l a d'altres propostes. Això, a més, farà que les companyies amateurs tinguin un estímul per buscar l'excel·lència.

Els impulsors del projecte, les federacions del Moviment Coral Català, Grups Amateurs de Teatre, Societats Musicals i Esbarts Dansaires, agrupen unes 2.800 entitats i els ateneus, un miler més. En total, mouen 180.000 persones al llarg de l'any. Una cultura que és invisible i que sovint es considera antiga, segons ha denunciat el conseller Ferran Mascarell, afirmant que es repara un greuge de les anteriors polítiques culturals, que només han pensat en l'alta cultura.

stats