Art
Cultura 20/02/2012

Impulsen un manifest en defensa de la galeria Espai Zer01 d'Olot amb més de 300 adherits

La carta demana la readmissió del director de la galeria i reivindica la feina feta des de l'Àrea de Creació Contemporània

Acn
2 min

Olot'Carta suport Espai Zer01' és el nom del document que aquest matí s'ha lliurat a l'Ajuntament d'Olot en defensa de la galeria Espai Zer01, després que aquest cap de setmana transcendís la voluntat del consistori de tancar l'espai i acomiadar el seu director, David Santaulària. El document ja compta amb més de 300 adherits del món cultural però també d'altres àmbits d'arreu del país i la xifra va en augment. El que es demana és que l'ajuntament rectifiqui aquesta decisió alhora que es defensa el treball que el director i el seu equip, al capdavant de l'Àrea de Creació Contemporània d'Olot, són un "actiu cultural de primera magnitud" que "cal preservai més que mai" en el context de crisi actual. Al document es recorda que la creació d'aquesta àrea - des d'on es gestiona no només l'Espai Zer01 sinó també la Sala 15, les beques de creació i la coproducció amb altres centres- va sorgir del Pla de Cultura, que va comptar amb el consens de tots els partits i que va ser redactat i revisat fa tres anys amb la participació de la ciutadania.

També es defensa el paper que ha tingut la galeria Espai Zer01 durant els deu anys que porta en funcionament i després d'haver-se consolidat com a un "ens generador d'iniciatives dins del circuit artístic nacional més punter", alhora que ha sabut connectar-se i interrelacionar-se amb la xarxa artística internacional amb col·laboracions amb centres com ara l'Instituto Cervantes d'Estocolm, Rijksakademie Amsterdam, la Sala Rekalde de Bilbao o el CCB, entre d'altres. A escala local, es diu que s'ha convertit en un "aglutinador" de l'escena olotina, promovent iniciatives de recerca (beques de creació i de comissariat) així com publicacions i exposicions a través de les quals els creadors locals i nacionals hi han participat de manera activa.

Per tot plegat, es considera l'espai com a un "actiu cultural de primera magnitud", que contribueix en la construcció d'Olot com a ciutat "innovadora" i "avançada", uns valors que "cal preservar més que mai" en el context econòmic, cultural i social actual. Per altra banda, es diu que l'Àrea de Creació Contemporània, més enllà dels serveis que presta, és un "valuós element de dinamització econòmica d'altres sectors del teixit productiu local". També fan esment als recursos que hi han destinat diferents administracions, entre elles l'ajuntament.

Comprensió amb les retallades però recerca d'alternatives

Els signants asseguren comprendre la voluntat d'estalvi i contensió de la despesa de les administracions però alerta que "no pot servir de pretext polític per eliminar de soca-rel tota una àrea de cultura de trajectòria brillant" i afegeixen que "una cosa és reduir el pressupost en un determinat percentatge i una altra de ben diferent és suprimir tota l'activitat generada en i des d'aquest àmbit".

És per això que demanen a l'Ajuntament "diàleg" per tal de poder trobar una solució que permeti continuar la línia de treball de l'Àrea de Creació Contemporània amb la racionalització de despesa que sigui necessària.

A primera hora d'aquesta tarda el manifest tenia més de 300 adherits, procedents de l'àmbit cultural d'arreu del país i d'altres sectors, i la xifra va en augment.

stats