Literatura
Cultura 03/10/2011

Joseba Sarrionaindia, un etarra fugat, guanya el Premi Euskadi d'assaig

El govern basc accepta el veredicte del jurat però retindrà els 18.000 euros del premi fins que Sarrionaindia regularitzi la seva situació amb la justícia

Ara
1 min

BarcelonaEl departament de Cultura del govern basc ha concedit avui el Premi Euskadi d'assaig en euskera al poeta i assagista Joseba Sarrionaindia (Iurreta, 1958) per la seva obra Moroak gara behelaino artean? El guanyador, però, es troba en lloc desconegut des que va protagonitzar una fuga el 1985. El poeta es va escapar de la presó donostiarra de Martutene, on complia una pena de 27 anys per pertinença a la banda terrorista ETA, amagat en un dels altaveus de l'equip del cantautor Imanol. L'espectacularitat de la fuga va inspirar a la banda de punk basca Kortatu, que li va dedicar la cançó Sarri, sarri.

No és la primera vegada que Sarrionaindia rep un guardó, malgrat que es troba en parador desconegut. Va obtenir el Premi de la Crítica en euskera el 1986 per El tambor i la pluja i el 2001, per L'amic congelat. Després de fer públic el guardó, el govern basc, malgrat respectar el criteri del jurat, ha dit que retindrà els 18.000 euros del premi fins que el guanyador no regularitzi la seva situació amb la justícia.

stats