Publicitat
Publicitat

Extreuen d'un jaciment del Pallars Jussà un coll de dinosaure sencer de més de 5 metres

El fòssil pesa uns 2.500 quilos i probablement és el més gran mai extret a Europa

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Saragossa han extret al jaciment d'Orcau-1, al Pallars Jussà, un coll d'un dinosaure sauròpode de més de 5 metres. Les restes inclouen 7-8 vèrtebres de la zona del coll i les primeres costelles d'un dinosaure que va viure en aquesta zona fa uns 68 milions d'anys.

A partir de les restes trobades, s'estima que aquest animal devia fer entre 15 i 20 metres de llarg. L'estructura fabricada per treure intacte el fòssil pesa uns 2.500 quilos. És la més gran realitzada mai per l'equip d'investigadors de l'ICP i la Universitat de Saragossa i, probablement, una de les més grans mai fetes a Europa.

És un dels sauròpodes més grans que s'han trobat al Pirineu, d'un grup de dinosaures sauròpodes conegut com a titanosaures. En el jaciment proper d'Orcau-2 s'han identificat nombroses petjades de titanosaure, el que fa suposar una abundància relativa important d'aquest grup en el passat.

L'operació d'extracció i trasllat ha sigut tot un èxit malgrat les grans dimensions i pes de la peça. L'operació per extreure i traslladar la mòmia (nom col·loquial que es dóna al bloc format pel fòssil, la roca que l'envolta així com estructures metàl·liques i escuma de poliuretà que protegeix el fòssil) va durar gairebé 5 hores i va requerir l'ús d'una potent retroexcavadora. El fòssil s'haurà de netejar i deixar-lo a punt per estudiar, una tasca que portarà uns 2 anys de feina a dues persones.

Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de l'ICP, ha destacat l'interès científic de la peça. ''Aquesta troballa té per nosaltres un triple interès: el científic, doncs tenim un esquelet que es trobava en connexió anatòmica i que ens pot aportar una valuosa informació, la divulgativa, ja que esperem que un cop preparat sigui un element expositiu de primer ordre en el Museu de la Conca Dellà i, finalment, l'històric, perquè aquesta extracció ha estat la culminació d'uns treballs que varen començar fa gairebé 60 anys'', ha comentat.

El jaciment d'Orcau-1 es coneix des dels anys 50 del segle passat però per diversos motius no s'ha excavat de manera sistemàtica fins aquests darrers anys. Va ser descobert l'any 1954, quan van començar a aflorar en superfície les primeres restes de dinosaures, però posteriorment les excavacions es van aturar fins als anys 80 per problemes econòmics. L'any 1983-84 s'hi van reprendre les excavacions i es van identificar més restes de l'espècie que finalment es va excavar la setmana passada. L'ICP i la Universitat de Saragossa hi excaven regularment des de l'any 2012.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT