ARQUITECTURA
Cultura 13/07/2012

El FAD viatja a Madrid i premia el treball col·lectiu del Matadero

Ara
2 min
Imatge exterior del Centre Cultural Matadero de Madrid, premi FAD 2012.

BARCELONA.L'arquitectura catalana no està tenint sort als premis FAD, que des del 1999 inclouen tota la península Ibèrica. Per tercer any, el premi d'arquitectura se li ha escapat de les mans. El jurat d'aquesta 54a edició, presidit per l'arquitecte Guillermo Vázquez Consuegra, ha deixat clar en l'acta que volia centrar-se en obres que donen "resposta ajustada a les necessitats reals de la societat, és a dir, l'arquitectura que s'allunya dels excessos de l'època immediatament anterior". En aquest sentit han valorat que el Centre Cultural Matadero de Madrid, de diversos autors, es mereixia el FAD d'arquitectura del 2012 considerant "l'actitud global de la proposta, que aposta d'una manera valenta per l'experimentació i el respecte als espais de llibertat des de la societat civil". De fet, al premi només hi optaven dues de les intervencions fetes al macroespai, però el jurat ha preferit valorar la "intel·ligència col·lectiva" del projecte global, que adapta els interiors als nous usos sense interferir gaire amb l'espai preexistent.

En aquesta categoria eren finalistes l'edifici annex del Museu Picasso de Barcelona, de Jordi Garcés; el complex La Pallaresa (Torres Cubic), dels germans Terrades i Souto de Moura, i la rehabilitació de l'antic teatre del CCCB, de Martínez Lapeña i Elías Torres, entre d'altres.

En la categoria de ciutat i paisatge, el premi ha anat a la remodelació urbana dels marges del riu Manzanares a Madrid, de Ginés Garrido i associats. En interiorisme s'ha guardonat Rubén Picado Fernández pel restaurant Tondeluna de Logronyo. En intervencions efímeres, el jurat ha valorat la reinterpretació de la il·luminació nadalenca feta per José Adriâo en una magnòlia d'una plaça de Lisboa. El FAD de pensament i crítica ha estat per a quatre publicacions: El jardín de la metrópoli , d'Enric Batlle; La Barcelona de ferro, d'Assumpció Feliu Torras i Antoni Vilanova; Arquitectura em Público, de Pedro Gadanho, i La arquitectura desde el interior, 1925-1937, de María Melgarejo.

stats