15/06/2011

Felip Puig i Lars von Trier

2 min

El conseller Felip Puig ha volgut compensar el conseller Mascarell, un dels més perjudicats per les retallades, amb una idea magnífica: que els Mossos d'Esquadra portin videocàmeres al casc, una fórmula molt enginyosa que no només millorarà la seguretat dels nostres agents, amenaçada per alguns indignats violents, sinó que permetrà promocionar la producció audiovisual des del departament d'Interior.

Gràcies a uns quants milers d'agents convertits en càmeres mòbils, tindrem un material audiovisual de primer ordre sobre desallotjaments d'okupes i d'indignats, atracaments, persecucions de lladres, avisos a prostitutes de carretera i als seus clients, entrades en habitatges de sospitosos i corredisses d'algun ximplet enmig del Camp Nou: un retrat viu de la Catalunya del segle XXI que, amb un bon muntatge, ompliria els cinemes del país. Des d'ara, tots som protagonistes d'una gran pel·lícula.

També és una bona notícia el fet que Felip Puig, conservador de mena, aposti per l'avantguarda formal i vulgui ser fidel a l'anomenat vot de castedat , nom que reben els 10 manaments de Dogma 95, el conegut moviment creat per Lars von Trier i altres directors de cinema danesos. En efecte, coincidint amb Dogma 95, els Mossos rodaran en espais naturals sense decoració afegida, amb so directe, en colors, sense trucs ni manipulacions del material, sense un guió artificiós, i sempre accions que passin ara i aquí. I suposo que Felip Puig farà com Lars Von Trier a les seves pel·lícules i tampoc apareixerà als crèdits. Queden, però, dos problemes a resoldre. El primer és que Dogma 95 no admet que surtin armes a les pel·lícules, perquè aleshores deixen de ser quotidianes i familiars. I el segon és que s'ha de rodar amb pel·lícula de 35 mil·límetres, i les càmeres d'aquest format pesen una mica massa per dur-les al casc.

Ens hem de felicitar per l'enginy del conseller. La cultura ha de ser transversal i ha d'impregnar la feina de totes les conselleries. En aquest cas és evident que l'aposta de Puig és més cultural que policíaca, perquè per saber si els Mossos atonyinen i bastonegen o no amb tota correcció un indignat, i si l'indignat protesta o no amb tota correcció, l'indignat també hauria de portar una videocàmera agafada a les rastes o a la barretina. I això ja seria massa car.

stats