Cultura 02/09/2012

El Festival Acústica canta al vent

Elisabet Escriche
2 min

"Vosaltres sou el meu objectiu". Conscient que és un novell en el món de la música, el polifacètic Joan Dausà (amb Els Tipus d'Interès) dedica el seu concert del Festival Acústica de Figueres al poc públic que no ha sentit mai cap de les seves cançons. Els seus seguidors omplen la plaça Josep Pla esperant el seu èxit, Jo mai mai , que s'ha convertit en una de les cançons de la temporada gràcies en part al seu clip, en què un munt de gent de la faràndula catalana comparteixen històries que, tal com diu la cançó, mai han fet. Dausà desgrana els deu temes que formen el seu primer treball, com Martina , una versió moderna de La tieta de Joan Manuel Serrat, el ritme pop d' El senyor Sommer i l'ós polar o la balada Truca'm .

Quan sonen les últimes notes del concert de Dausà, els Mishima ja ho tenen tot preparat per tornar a actuar al festival figuerenc. Ho fan al Teatre Jardí, a només cinquanta metres de l'escenari on canta Dausà. Després de l'èxit de Set tota la vida i Ordre i aventura , el quintet barceloní presenta en aquesta ocasió el seu últim treball, L'amor feliç , que barreja amb alguns dels seus èxits, com El temple . "Una cançó per als calents mentals", explica el seu líder, David Carabén. És un grup de poques paraules -si més no a Figueres- que dóna tot el protagonisme a la seva música i als seus seguidors.

El que també està entregat és el públic dels Obrint Pas, un fet que sorprèn la mateixa banda valenciana. El seu líder, Xavi Sarrià, admet que quan el festival els va convidar van plantejar un concert de format "tranquil". "Ens esperàvem un públic assegut en cadires o a terra. Intentarem no deixar-nos endur per la impressió de veure tanta gent", diu. Les cançons a favor dels Països Catalans, de la seva llengua i cultura, es barregen amb les estelades, onejades pel fort vent, que omplen la rambla i les torres humanes dels castellers. "L'enemic ens fa un sol poble: Països Catalans", repeteix en més d'una ocasió el cantant durant un concert en què la dolçaina comparteix escenari amb el llaüt.

Mazoni és l'encarregat de tancar la nit a la plaça de l'Ajuntament. Amb aquest concert, el bisbalenc Jaume Pla també posa punt final a la gira de presentació del seu últim disc, Fins que la mort ens separi. L'àlbum ha estat l'empenta definitiva per situar Mazoni com una de les peces claus de la renovació del pop a Catalunya.

El festival, que va començar dimecres i per on han passat una quarantena d'artistes repartits en set escenaris, tanca les portes avui amb la fira de menjars del món.

stats