MÚSICA
Cultura 06/09/2012

El Festival Altaveu de Sant Boi vol ser una festa

La 24a edició del Festival Altaveu presenta un cartell en què destaca el component festiu. Avui, demà i dissabte, Sant Boi acull els concerts de Txarango, Els Amics de les Arts i La Casa Azul, entre d'altres

Xavier Cervantes
2 min
Guille Milkyway en una de les fotos promocionals de La Polinesia meridional, el disc en què es basa bona part del repertori el concert que farà dissabte a Sant Boi.

BARCELONA.La crisi, l'IVA, l'ensopiment i tot plegat configuren un escenari terrible. Albert Puig, director de l'Altaveu, és conscient de la realitat i per això mateix ha preparat una programació en què el component festiu és dominant. "Volíem que aquest any fos un festival divertit, amb grups que tinguessin un caràcter festiu", explica Puig a l'ARA.

La presència de Txarango, Els Amics de les Arts i La Casa Azul confirma les paraules del director d'un festival que fa 24 anys que fa d'aparador de la música feta a Catalunya, una iniciativa de la qual va ser pioner i que després han seguit d'altres. Tanmateix, la competència no obsessiona Puig: "És cert que l'Altaveu s'ha vist afectat per la competència d'altres festivals, però ens afecta igual a tots els festivals".

"La música s'ha de pagar"

"L'Altaveu manté la filosofia inicial: ser un altaveu de les propostes de casa, de la música del país", diu Puig. Un tast representatiu d'aquesta realitat musical es podrà veure i sentir a Sant Boi des d'avui fins dissabte, als escenaris dels Jardins de l'Ateneu, Cal Ninyo i Can Massallera. Els dos primers són de pagament: de 20 a 22 euros a l'Ateneu i de 5 a 7 euros a Cal Ninyo. En canvi, els concerts a Can Massalleta són gratuïts. Puig defensa que "la música s'ha de pagar", en el sentit de donar-hi valor.

El festival s'obrirà avui amb les actuacions de tres grups de Sant Boi a Cal Ninyo i amb el lliurament dels premis Altaveu, que enguany han guardonat la Cobla Sant Jordi, Els Amics de les Arts i Andrea Motis & Joan Chamorro, entre d'altres. Divendres al vespre els Jardins de l'Ateneu acolliran els concerts de Txarango, Darren Hayman i Els Amics de les Arts. Puig reconeix que li fa molta il·lusió la presència de Hayman, un dels autors amb més punteria irònica del pop britànic. "Quan liderava el grup Hefner, el vaig programar al Festival de Blues de Cerdanyola", recorda Puig. D'això ja fa dotze anys.

Quan acabin els concerts dels Jardins de l'Ateneu començaran els de Can Massallera: la cantautora gironina Tona Gafarot, la fusió de Yacine & The Oriental Groove i el swing'n'roll dels Mambo Jambo. Abans, a Cal Ninyo hi actuarà l'Orquestra Àrab de Barcelona a les vuit de la tarda. En el mateix escenari tocaran dissabte Las Migas.

El talent de La Casa Azul

Dissabte tindrà un toc de pop electrònic a l'Ateneu amb Mendetz, els britànics The Whip i La Casa Azul. "Em venia molt de gust tornar a programar La Casa Azul, perquè el Guille Milkyway és un artista de casa, encara que moltes vegades tinc la sensació que no se'l considera un artista català. M'agrada reivindicar-lo perquè és un paio amb un talent extraordinari i que té un directe espectacular", explica Puig. La nit es completarà a Can Massallera amb Esther Condal, Albert Freixas i Manos de Topo.

El Festival Altaveu té un pressupost de 166.000 euros (un 25% menys que l'any passat), dels quals 121.000 són aportacions de les administracions públiques. "És un pressupost per fer bricolatge, però la realitat és així", afirma Puig.

stats