Música
Cultura 01/09/2011

El Festival de Jazz de Girona presenta una vintena de propostes

El pianista Brad Mehldau, la Girona Jazz Project & Zé Eduardo i el duo entre Ken Vandermark & Havard Wiik en són els artistes més destacats

Efe
2 min

GironaEl Festival de Jazz de Girona, que se celebrarà del 15 al 30 de setembre, presenta una vintena de propostes en 13 escenaris diferents de la ciutat, segons ha informat l'organització de l'esdeveniment.

Entre els artistes més destacats hi figuren el pianista Brad Mehldau, la Girona Jazz Project & Zé Eduardo i el duo entre Ken Vandermark & Havard Wiik.

En aquesta edició 2011, el festival fa una aposta ferma cap a la modernitat i els nous llenguatges, i es converteix en una finestra oberta a l'avantguarda de les escenes catalana, europea i nord-americana.

Amb la voluntat d'acostar el jazz a tothom, el festival presenta, un any més, un cartell divers, amb propostes d'estils, formacions i sonoritats molt diferents.

D'aquesta manera, s'hi poden trobar big bands al costat de formacions de jazz d'avantguarda, tradicional, d'autor, etc. La intenció d'arribar al màxim de gent possible es veu reforçada per la gratuïtat de més del 65% de les actuacions, i la resta, amb preus d'entre 5 i 20 euros.

La inauguració del festival, el dijous 15 de setembre a la sala La Planeta, anirà a càrrec del contrabaix català Alexis Cuadrado, pioner en la ja reconeguda connexió jazzística entre Barcelona i Nova York i un dels músics actius i sol·licitats de l'escena jazzística de Nova York, que oferirà la seva única actuació a Espanya en el marc del festival.

En aquest sentit, el certamen pretén ajudar a crear més ponts, com el que unirà la nova música del portuguès Zé Eduardo –peça clau en els anys 90 a l'escena de Barcelona– amb l'activa big band Girona Jazz Project.

Pel que fa a l'escena internacional, el festival també comptarà amb la presència del músic nord-americà Brad Mehldau, considerat un dels pianistes més extraordinaris que ha donat el jazz en molts anys, i que arriba a Girona cinc anys després d'haver actuat en format trio per mostrar la que per molts és la seva faceta més sublim, el piano sol. Aquest concert serà el 18 de setembre a l'Auditori de Girona, i serà l'única actuació en aquest format que oferirà a Espanya durant aquesta gira.

Aquest espectacle substituirà el del Benny Golson Quartet, que ha cancel·lat tota la gira europea per un problema amb el visat.

El festival també convida un altre pianista sorprenent, l'alemany Michael Wollny, que actuarà amb Noemí Trio, una formació pròxima a l'estètica de trios com The Bad Plus o Neil Cowley, però amb una personalitat pròpia.

Un altre concert destacat, i únic a Espanya, serà el del saxofonista nord-americà Ken Vandermark, que actuarà en duo amb el pianista d'Atomic, Havard Wiik.

Entre els artistes de casa, en destaca el pianista Sergi Sirvent, un dels músics més inquiets de l'escena jazzística catalana, que es presentarà al capdavant del seu octet amb una proposta original plena de pinzellades de música clàssica i contemporània.

També hi serà present el duet format per la cantant Celeste Alies i el guitarrista Santi Careta, que faran reviure les veus de tres dones fonamentals en la història del jazz: Abbey Lincoln, Nina Simone i Billie Holiday.

stats