MÚSICA
Cultura 20/03/2013

El Festival de Pasqua de Cervera homenatja Mompou

Ros Marbà dirigirà 'Els improperis', del compositor barceloní

Xavier Cervantes
2 min
El Cor Lieder Camera de Sabadell, dirigit per Xavier Pastrana, participarà en el concert dedicat a l'obra Els improperis,de Frederic Mompou, el 28 de març al paranimf de la Universitat de Cervera.

Barcelona."Prestigiar la música clàssica catalana i la ciutat de Cervera". Aquests són els dos objectius de fons del Festival de Pasqua, que celebrarà la tercera edició a la capital de la Segarra, segons explica el seu director artístic, Xavier Puig. Enguany la programació tindrà com a eix la figura de Frederic Mompou, de la mateixa manera que els anys anteriors ho van ser Enric Granados i Eduard Toldrà.

El festival, considerat estratègic per la Generalitat, "manté l'esperit inicial". "Volem mostrar la música clàssica catalana i oferir un espai per als intèrprets del país, buscant un equilibri entre els compositors històrics i els joves emergents", diu Puig. Per fer-ho tenen un pressupost d'entre 73.000 i 80.000 euros, dels quals el 50% l'aporta la Generalitat. La resta de diners públics provenen de la Diputació de Lleida i de l'Ajuntament de Cervera.

Les activitats del festival començaran demà amb un concert escolar al Gran Teatre de la Passió en què participarà el cor infantil Amics de la Unió de Granollers. Aquesta actuació forma part del Festival Pitit, una iniciativa que "busca el públic del futur". La programació del festival s'escamparà per una desena d'espais de Cervera, entre els quals n'hi ha dos de nous, la Casa Museu Duran i Sanpere i la Casa Dalmases, que acolliran concerts matinals de proximitat: tres sessions de trenta minuts amb formacions com ara el Quartet Gerhard i el Quartet Teixidor, entre d'altres.

Antoni Ros Marbà dirigirà el concert del 28 de març al paranimf de la Universitat, que estarà dedicat a l'obra Els improperis , de Mompou, i en què també sonaran peces de Salvador Brotons i Narcís Bonet; aquest últim serà homenatjat amb motiu del seu 80è aniversari. La batuta de Ros Marbà guiarà l'Orquestra Simfònica de les Terres de Lleida, el baríton Antoni Marsol i el Cor Lieder Càmera de Sabadell, dirigit per Xavier Pastrana.

Puig considera que " Els improperis és un dels oratoris més brillants de la segona meitat del segle XX". Tot i així, fa vint anys que no s'interpreta a Catalunya. "A vegades programar música clàssica catalana és una carrera d'obstacles, perquè tenim molts problemes amb el patrimoni musical", explica Puig, que recorda la dificultat de trobar les partitures de moltes obres. "Per pura militància, hem d'acabar fent tota mena de cabrioles per poder tocar la nostra música", afegeix Ros Marbà.

Mompou també serà present en l'exposició El so de la llum, un diàleg Gaudí-Mompou i en la visió jazzística que en farà el Lluís Vidal Trio en el concert de cloenda.

stats