Cinema
Cultura 28/08/2012

El Festival de Sant Sebastià rebutja projectar un documental sobre Jesús Eguiguren

La pel·lícula 'Memorias de un conspirador' explica el paper del president del PSE-EE en el procés de converses amb ETA els anys 2005 i 2006

Efe
2 min

Sant SebastiàEl comitè de selecció del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià ha rebutjat projectar el documental 'Memorias de un conspirador', dirigit per Ángel Amigo i que tracta del paper del president del PSE-EE, Jesús Eguiguren, en el procés de converses mantingut amb ETA el 2005 i el 2006.

El realitzador basc ha rebut una breu carta en què el director del festival, José Luis Rebordinos, l'informa que, "després d'haver-ho discutit molt", el comitè de selecció ha decidit no incloure la pel·lícula en cap de les seccions del festival donostiarra, la 60a edició del qual se celebrarà del 21 al 29 de setembre.

A 'Memories de un conspirador', Eguiguren explica detalls d'aquell procés i es presenta a si mateix com un home de "vidre", que va perdre "totes les energies i totes les forces" després del procés de converses amb ETA, i confessa que ara anhela retirar-se de la política.

Segons ha explicat Ángel Amigo, la pel·lícula, que ja té distribució, s'estrenarà aquesta tardor, encara que la seva intenció era que es veiés per primera vegada al festival de Sant Sebastià, que aquest dimecres donarà a conèixer el contingut de la secció Zinemira, la que mostra el més destacat del cinema basc de l'últim any. Aquesta secció no inclourà cap pel·lícula relacionada amb la política del País Basc, on se celebraran eleccions el 21 d'octubre. Tampoc no es projectarà el documental 'Ventanas al interior', que tracta sobre cinc presos d'ETA.

Amigo, que va rebre la comunicació verbalment i per escrit, ha expressat el seu "respecte absolut" a la decisió del festival, al qual no demanarà explicacions perquè entén que "si el certamen hagués de donar explicacions de cada pel·lícula que rebutja estarien tot l'any fent-ho".

"El festival és sobirà en les seves decisions, qualsevol element que inclogui en les seves deliberacions és vàlid, ja siguin elements cinematogràfics, lingüístics, geogràfics o fins i tot polítics o ideològics. No m'escandalitza, em sembla normal. Jo he fet una pel·lícula absolutament política", sosté el director i productor basc.

Tanmateix, des que va començar amb el projecte, Amigo va percebre que a Eguiguren "se li transmetia permanentment la inoportunitat" tant d'escriure i presentar el seu llibre "ETA, las claves de la paz", com de fer la pel·lícula. "M'estranyaria que al festival no hagués arribat cap projecció d'aquesta preocupació, en la qual hi ha d'una sèrie de sectors", ha afegit el director.

stats