CINEMA
Cultura 19/01/2011

El cinema independent se cita a Sundance

Avui comença la 27a edició de Sundance, el festival més important dels Estats Units. Es presentaran 118 pel·lícules, de les quals 40 són 'opera prima'

Redacció
2 min
'Baby, Baby', una de les pel·lícules programades al festival

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Avui arrenca el 27è Festival de Sundance. Les sales de la petita població de Park City (a Utah, a l'oest dels Estats Units) exhibiran 118 pel·lícules provinents de 29 països, però cap de l'Estat espanyol. Sundance, que va ser fundat per l'actor i director Robert Redford per fer contrapès a la indústria de Hollywood, amb el temps ha esdevingut el més important i prestigiós festival de cinema dels Estats Units. Malgrat el seu esperit indie, és aquí on els estudis van a descobrir nous talents i a fer les compres per a les seves divisions de distribució d'art i assaig.

John Cooper, director general de Sundance, està molt satisfet per l'interès que suscita el festival a tot el món: "El nombre de pel·lícules que han presentat candidatura per participar al festival és molt elevat: aquest any hem sobrepassat els 10.000 films”, un rècord a la història del festival. Per Cooper això representa "una molt bona notícia per a la vitalitat del cinema independent".

Dels 118 llargmetratges que s'exhibiran en l'edició d'enguany, 40 són opera prima (26 en competició) i 95 són premiers mundials. Els films participants provenen de 29 països, un vessant internacional perseguit des de la direcció del festival: "Durant la programació d'aquesta edició hem viatjat més, hem reforçat les nostres relacions internacionals i hem millorat la qualitat de les pel·lícules estrangeres seleccionades", afirma Cooper.

La immensa majoria de les pel·lícules presentades a Sundance –un dels mercats de cinema més importants del món– no tenen encara distribuïdor. El director assegura que "els compradors estan molt impacients per descobrir certes pel·lícules i s'espera un mercat molt actiu".

Sundance vol fer honor aquest any a la seva reputació d'aparador dels millors documentals del moment. Aquí es presentarà la nova pel·lícula del britànic James Marsh, guanyador d'un Oscar el 2009 per Man on wire, el documental sobre el Francès Philippe Petit, que va sorprendre el món el 1974 fent equilibrismes entre les Torres Bessones de Nova York. A Project Nim, el cineasta s'interessa aquesta vegada pel ximpanzé Nim, educat com un nen per investigadors dels anys setanta per estudiar la comunicació entre l'home i el seu cosí germà.

La guerra, tema recurrent a Sundance, serà igualment present en la programació. Sobre el front de combat, amb Hell and back again, de Danfung Dennis, que segueix un militar a l'Afganistan, però també sobre el front econòmic amb The Flaw, de David Sington, que parla sobre l'enfonsament de l'economia mundial l'any 2008. També hi haurà espai, però, per a assumptes més lleugers, com el retrat del titellaire que donava vida a l'Elmo, el petit monstre vermell del programa Sesame Street, o amb Bengali detective, un film que segueix les passes d'un detectiu privat indi, tan apassionat per la dansa com per les històries turbulentes.

A l'apartat de ficció, el festival presentarà molts debuts, així com pel·lícules d'actors passats a l'altra banda de la càmera, com Higher ground, de Vera Farmiga (la protagonista d'Up in the air), i de valors segurs del cinema independent com Tom McCarthy (The station agent, The visitor), que presenta Win win. La secció Next, creada l'edició passada, acollirà les pel·lícules de baix pressupost i les sessions de mitjanit prometen ensurts i adrenalina amb pel·lícules d'horror i sèrie B, en una secció que ja va revelar èxits mundials com El projecte de la bruixa de Blair i Saw.

stats