Teatre
Cultura 23/01/2012

El festival Grec serà més curt, exclusivament contemporani i concentrat a Montjuïc

Ramon Simó presenta el canvi de model del certamen que se celebrarà comprimit de l'1 al 31 de juliol al voltant del Teatre Grec

Laura Serra
2 min
Ramon Simó

BarcelonaEl director del Festival Grec, Ramon Simó, ha ensenyat les cartes. I la seva jugada planteja canvis substancials de model respecte el Grec de Ricardo Szwarcer. L'objectiu és crear "ambient de festa, i això afectarà al temps i a l'espai". El més visible és que el Grec només durarà un mes (de l'1 al 31 de juliol invariablement) sense abaixar el nivell de producció i exhibició, cosa que comportarà una condensació de la programació que podria arribar a tenir fins a 10 activitats o obres en un dia. L'altra notícia és que el festival es concentrarà a Montjuïc, i tindrà d'escenaris el Teatre Grec, l'Institut del Teatre, el Teatre Lliure i el Mercat de les Flors, i dues carpes que s'instal·laran a la muntanya, a la plaça Margarida Xirgu i davant del pavelló Van Der Rohe, una dedicada a la seu del festival i l'altra al circ. Només hi haurà quatre sales que faran temporada dins del Grec, aquest any, replegant l'expansionisme per tota la ciutat que s'havia abonat les edicions anteriors.

A més, el Grec de Simó, que pretén ser "una oportunitat extraordinària dins la temporada, no una continuïtat", s'ha marcat una especialització per tenir una marca reconeixible a nivell internacional: només programarà obres contemporànies, "del període d'entreguerres fins avui", això sí, sense límits formals. De grecs, de Shakespeares i d'Ibsens ja n'hi ha durant la temporada.

D'una banda, Simó ha promès que buscarà ampliar públics (acostar-se als infants i joves) i, de l'altra, també ha confessat que es busca el públic de teatre internacional, que podria anar als festivals d'Avinyó i Edimburg. El seu objectiu és programar un 50% de produccions catalanes i l'altra meitat estrangeres. Els internacionals aniran més enllà de "l'eix franco-alemany" i no s'inclouran en un Panorama d'una país cada any com fins ara. També ha anunciat que es faran 2 espectacles itinerants pels barris de la ciutat. Tindrà en compte de mimar totes les disciplines per igual, dansa, música, circ, teatre, arts de carrer i performance.

El pressupost és un 5% menor que el de l'any passat, vora els 3,5 milions d'euros.

stats