Cinema
Cultura 17/12/2012

La Filmoteca acollirà el 2013 el congrés mundial de filmoteques

Els espectadors de la cinemateca catalana han augmentat un 75% respecte de l'any passat

Efe / Ara
3 min
Filmoteca de Catalunya / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa Filmoteca de Catalunya reunirà a Barcelona, l'abril del 2013, representants de 150 cinemateques en el 69è Congrés Mundial de la Federació Internacional d'Arxius Fílmics (FIAF). El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, ha explicat que "al Congrés s'analitzaran les variants que es deriven d'un mateix títol que genera multiversions per motius de censura, de doblatge, de discrepàncies de producció o per restauracions". Segons Riambau, la qüestió de les multiversions "planteja dilemes a les filmoteques sobre quina és la versió original, quina versió cal conservar, si la versió més llarga és la versió del director o en relació amb la restauració quin és el model que s'ha de tenir en compte".

En paral·lel al congrés, d'abril a l'agost, la Filmoteca barcelonina exhibirà un cicle de pel·lícules que il·lustren aquesta qüestió, com ara una versió restaurada 'The Black Mail', una pel·lícula muda d'Alfred Hitchcock, que quan va aparèixer el sonor, el director britànic va optar per tornar a rodar les escenes amb diàleg.

A l'estiu, el cicle estrella serà 'Ciutats de pel·lícula', una proposta per viatjar per tot el món sense sortir de Barcelona, de la mà del Manhattan de Woody Allen, el París de René Clair, la Roma de Fellini, el Londres d'Antonioni, el Sant Francisco de Coppola, el Berlín de Wenders o el Mèxic de Buñuel. En els mateixos mesos estivals hi haurà un cicle dedicat a Tim Burton. Un cicle revisarà part de l'obra d'Andréi Kontxalovski, prohibit per les autoritats soviètiques dels anys 60 i autor de 'Siberiada', que ha desenvolupat la seva carrera posterior entre els EUA i la Rússia postcomunista, una rara avis que ha escrit un guió per a Tarkovski, ha adaptat a Kurosawa i ha dirigit a Sylvester Stallone.

Un altre cicle descobrirà el gairebé desconegut Pierre Etaix, un còmic mut en el cinema sonor, a mig camí entre Chaplin i Jacques Tati, del qual la Filmoteca recuperarà gairebé tota la filmografia amb la presència del mateix Etaix a Barcelona. En el desè aniversari de la mort de Terenci Moix, la Filmoteca exhibirà una antologia de pel·lícules per les quals havia expressat la seva passió cinèfila, inclosos els pèplums de romans en tecnicolor.

En paral·lel a l'exposició 'La Roma de Pasolini', que tindrà lloc al CCCB, la Filmoteca mostrarà tota la seva filmografia i, amb motiu del centenari de l'Institut del Teatre de Barcelona, també organitzarà un cicle sobre les adaptacions cinematogràfiques de Shakespeare, que inclourà títols d'Orson Welles, Akira Kurosawa, Lawrence Olivier i Roman Polanski.

A la tardor, el cicle 'De Caligari a Hitler' visitarà el cinema alemany creat durant la República de Weimar, un període en el qual, segons el director adjunt de la Filmoteca, Octavi Martí, els conflictes socials i els monstres de l'expressionisme eren una prefiguració de la implantació del nazisme", que serà il·lustrat amb pel·lícules de Fritz Lang, Murnau i Bertolt Brecht, entre d'altres.

Segons les dades facilitades per la Filmoteca, la cinemateca catalana ha aconseguit, des del febrer d'aquest any, quan va inaugurar la nova seu al Raval barceloní, una mitjana de 13.000 espectadors mensuals. Entre el febrer i el novembre, la Filmoteca ha tingut 116.000 espectadors, fet que suposa un increment d'un 74% respecte del mateix període del 2011; i també ha augmentat el nombre d'espectadors per sessió, 105 davant 94, amb un públic d'entre 30-60 anys, ha comentat Riambau. Per al director, quan a l'abril la Filmoteca de Catalunya compti amb el Centre de Conservació i Arxiu de Terrassa i faci d'amfitriona del Congrés Mundial de la FIAC, "se situarà al mateix nivell de les cinemateques més importants".

stats