TEATRE DE CARRER
Cultura 21/06/2012

Fira Tàrrega ajudarà a fer el salt a fora

La pròxima fira de teatre al carrer de Tàrrega se celebrarà del 6 al 9 de setembre i apostarà pels llenguatges urbans. L'objectiu és ajudar a fer el salt a l'estranger a la creació jove i autòctona.

L.s.
2 min
Galizian Urban Project és una de les companyies de dansa que passarà per Tàrrega aquest setembre.

BARCELONA.Ho sap tothom i ho diuen les xifres: la Fira de Tàrrega és el principal instrument internacionalitzador de les companyies de teatre catalanes. Aquest 2012 uns 800 professionals es tornaran a acreditar per participar en la fira de teatre al carrer catalana de referència, a l'Urgell. 200 d'aquests professionals són programadors internacionals i un 60% acabaran comprant dos espectacles que hagin vist a la fira. Gràcies a la feina ben feta de les últimes 31 edicions del certamen, la Fira Tàrrega es considera ja un invent infal·lible. Per això, ara que les companyies locals tenen un any magre a la vista, el director del certamen, Jordi Duran, ha decidit ajudar especialment la producció autòctona a muntar nous espectacles i fer-los anar de gira pel món.

La fira arrencarà el 6 de setembre amb un macroespectacle de dansa aèria i projeccions de la companyia anglesa Wired Aerial Theater. El seu director és Nigel Jamieson, expert en esdeveniments de gran format, que es va encarregar de la cerimònia d'obertura dels Jocs de Sydney. Serà la manera de mostrar un gran muntatge estranger de nivell i alhora estalviar en l'obertura per fer més coproduccions pròpies. De les 67 companyies que s'han convidat en els quatre dies frenètics de fira, la meitat són catalanes, 12 són coproduccions del festival i n'hi haurà 22 que seran estrenes absolutes. Per això, també, Tàrrega és un aparador imprescindible.

"El nostre objectiu és que la fira sigui l'inici del recorregut de les companyies. Volem ser un servei públic i una resposta al moment que estem vivint", afirmava ahir Duran. Per això el festival està desplegant les ales per cobrir amb diverses activitats -beques, suport a la creació, tallers, xerrades, xarxes internacionals i fins i tot un màster únic en arts de carrer vinculat a la Universitat de Lleida- tots els dies de l'any i totes les branques possibles.

Malgrat que la programació és heterogènia, Duran vol que es noti l'accent renovador i trencador. "Hi ha una escriptura jove relacionada amb la tecnologia que mostra noves

maneres d'entendre el teatre de carrer", deia. També va afirmar que aquestes arts escèniques són molt permeables, precisament, al que passa al carrer. Temes com el canvi climàtic, la situació de la dona, la immigració o les reivindicacions socials són presents en alguns espectacles de la programació.

Vitrina nòrdica

A la vitrina estrangera d'aquest any hi haurà companyies escandinaves, especialment de l'Escola de Circ d'Estocolm. Els laboratoris de creació de les companyies Teatro de Cerca, Obskené i Ferroluar experimentaran amb espais insòlits. De les descobertes que promet Tàrrega hi ha la catalana Insectotròpics, amb una caputxeta galàctica; la performance amb públic local que dirigeix Jordi Belló; l'holandesa Schweigman&, que barreja kungfu i dansa, i la dansa amb les mans dels belgues Charleroi Danses.

El pressupost de la fira per al 2012 és d'1,2 milions d'euros, aproximadament un 10% menys respecte a l'any anterior.

stats