TEATRE
Cultura 22/06/2011

Fira Tàrrega vol ser un 'hub' internacional del teatre

La fira, que se celebrarà del 8 a l'11 de setembre, vol servir de plataforma de projecció internacional del teatre de carrer

Laura Serra
2 min
Los Galindos obriran Fira Tàrrega

BARCELONAEl nou director del festival de Tàrrega, Jordi Duran, ha marcat les grans línies mestres de la fira per als propers anys. I la paraula internacionalització ha emergit en el seu discurs diverses vegades. Duran vol que Tàrrega sigui un centre d'exhibició d'espectacles internacionals i sobretot un espai de projecció de les companyies de carrer i de sala catalanes.

El festival ha estirat els seus tentacles cap al món amb tres potes: una, l'exhibició de tres espectacles de companyies xilenes i argentines dins la Vitrina Iberoamericana; l'altra, i més important, la coproducció dins la xarxa Meridians, composta per 9 festivals europeus, de 4 espectacles un dels quals és El guia de la Reial Companyia de Teatre de Catalunya; i, per últim però més important, la coproducció amb el festival anglès de Greenwich Gravity, feta per 4 companyies catalanes i 4 d'angleses.

Los Galindos i un espectacle amb 20 artistes de circ i un escenari de 40 metres, Entròpic, donarà la benvinguda a la fira. Duran manté els laboratoris de creació per a tres companyies, una de dansa (La Veronal), una de videocreació (Nuyanworks) i una de performàtica (Planeta 15). D'entre els noms que destaquen en les arts de carrer hi ha Increpación Danza, La Industrial Creativa, els Efímer, Circ Pànic, entre altres propostes espanyoles i internacioanls que busquen una gran diversitat de gèneres i on es veu l'entrada de les arts plàstiques en el teatre de carrer. Es potenciaran els espectacles de sala, com a espai òptim per rebre i convèncer els programadors estrangers per donar llarga vida a fora a companyies com Sol Picó, Ateneu de 9 Barris, Enfila't, Xirriquiteula, Divinas, Vero Cendoya, i fins i tot el teatre de text tindrà espai en aquesta fira de Tàrrega. Tot això, amb un pressupost un 10% menor, a causa de les retallades sobretot de la Generalitat, màxim impulsor d'una fira que té un pressupost de 1,3 milions d'euros.

stats