Publicitat
Publicitat

Cinema

La Fiscalia de Roma torna a investigar la mort de Pier Paolo Pasolini

La troballa de noves restes d'ADN en la roba del cineasta assassinat i el testimoni de l'únic condemnat pel crim, Pino Pelosi, qüestionen la versió oficial

La Fiscalia de Roma va escoltar avui a l'únic condemnat per l'assassinat de l'artista Pier Paolo Pasolini, Pino Pelosi, un testimoni que s'emmarca en la investigació iniciada amb la troballa de noves restes d'ADN en la roba que l'intel·lectual italià vestia la nit de la seva mort.

Pelosi, que en l'època exercia la prostitució, es va declarar en un primer moment culpable de l'assassinat i posteriorment es va retractar, encara que finalment va ser condemnat el 1979 a nou anys i mig de presó per aquest crim. Aquest dilluns, Pelosi ha reiterat la seva innocència davant les preguntes del procurador, Francesco Minisci, recollides pels mitjans.

Segons el testimoni, l'assassinat va ser perpetrat, el 2 de novembre de 1975 al port d'Ostia (prop de Roma), per un grup de sis persones que "li van parar una emboscada". "Pasolini va ser assassinat per tres persones. El van colpejar a sang freda davant dels meus propis ulls. Eren romans. Dos eren els germans Borsellino (Franco i Giuseppe, ja morts). Va ser víctima d'una emboscada estudiada al detall", ha assenyalat Pelosi, en llibertat des del 1983.

Aquesta trampa es va executar, segons el testimoni, per robar els diners que l'artista oferia en aquells dies a canvi d'unes cintes de la pel·lícula 'Saló o els 120 dies de Sodoma' (1975) robades amb anterioritat. "El van convèncer per anar a Ostia amb l'excusa de negociar la venda de les cintes. Era una excusa per tendir una emboscada", ha declarat Pelosi, que assegura que la nit del crim, sota la tapisseria del vehicle de Pasolini, hi havia "tres o quatre milions de lires" que "mai van ser trobades".

Al lloc dels fets, segons el testimoni, hi havia "tres automòbils, una motocicleta i almenys sis persones". Pasolini, que tenia 53 anys quan va morir, va ser trobat amb múltiples i severes contusions en el cos, després de ser apallissat i atropellat amb el seu propi cotxe. Pelosi ha recordat que al costat del Alfa GT de Pasolini "hi havia un Fiat 1.300 i un altre Alfa idèntic" al del director de 'Accattone' (1963). El declarant ha recordat que "aquella nit era fosca" però que, després de fugir, va veure "dues persones que subjectaven Pasolini i el treien del vehicle". "Des d'on em trobava podia escoltar Pier Paolo cridar i demanar ajuda, però res més", va assenyalar.

Aquesta investigació es va reobrir el 2010, després que una sèrie d'estudis clínics avalessin la presència de nous rastres d'ADN sobre la roba que Pasolini vestia en la nit del crim. La mort del polèmic artista ha estat revestida de misteri des que es va produir la nit del 2 de novembre de 1975, quan Pasolini i Pelosi van acudir a Ostia per mantenir relacions sexuals. Segons la versió oficial, tots dos van protagonitzar una baralla que va derivar en la mort del director. Una versió discutida àmpliament a Itàlia ja que són molts els que consideren Pelosi, que llavors tenia 17 anys, incapaç d'infligir aquests danys ell sol al polèmic director.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT