COLLITA POP 2011
Cultura 15/03/2011

Folk màgic des de la falda de Montserrat

El sextet de Collbató Anímic, el més folk de l'estimulant nova onada de pop català, publica Hannah , un treball en què la seva música de conte de fades fosc creix amb cordes i s'obre més cap al pop.

Marta Salicrú
2 min
Molts i ben avinguts Ferran Palau (guitarra acústica, teclats i veu), Núria Monés (guitarra elèctrica), Juanjo Montañés (electrònica), Louise Sansom (veu), Roger Palacín, àlies 'Rontxa' (bateria) i Miquel Planas, àlies 'Zuma' (baix), a la terrassa amb vistes a Montserrat de la casa que comparteixen a Collbató.

Barcelona.El sextet Anímic acaba de publicar Hannah , el seu desè disc, però tant el seu nom com el seu folk pop evocador de boscos i del món de les rondalles no va començar a sonar fins als dos immediatament anteriors, Hau o Hïu (2007) i Himalaya (2009), després de ser uns dels guanyadors del concurs de maquetes Sona9 el 2005, en el qual per cert es van imposar a uns encara desconeguts Els Amics de les Arts.

A banda de les seves cançons, en català o en anglès en funció de si les canta i escriu Ferran Palau o Louise Sansom -que és anglesa però que viu a Catalunya des que era adolescent-, una de les coses que crida l'atenció dels Anímic és que viuen tots junts, amb la filla d'un any del Ferran i la Louise, en una casa a Collbató. "Ens vam quedar sense local d'assaig", diu Palau, "i la Louise i jo, que vivíem en un pis molt petit a Esparreguera, vam trobar una casa al Bruc i els vam proposar a tots si volien venir amb nosaltres", i d'allà en va sortir Hau o Hïu . Quan els pares del Ferran van deixar la casa on vivien a Collbató, els Anímic es van convertir en els seus nou habitants, i d'allà n'han sortit dos discos esplèndids, Himalaya i Hannah , i una nena, la Mia, que va compartir la portada de Time Out Barcelona amb Joan Miquel Oliver d'Antònia Font.

Ambiciós i autosuficient

El nou disc, Hannah , és un altre pas endavant en la trajectòria sempre ascendent d'Anímic. "Volíem un disc molt treballat i amb arranjaments de corda", que ha compost Jordi Matas, músic de jazz i professor del Taller de Músics, a més de cosí de Palau. "Però alhora volíem fer-lo tot nosaltres", mantenint una actitud DIY ( Do It Yourself , fes-t'ho tu mateix) que fins ara - Hannah l'editen amb el segell BCore- els havia permès fer una pila de discos sense ni tan sols discogràfica. Així, tot i tenir un so més complex, el nou disc l'ha produït el bateria del disc, Roger Palacín, àlies Rontxa , que ha fet servir les reverberacions naturals de la casa on viuen "per donar al disc un aire fantasmal", diu Sansom.

Una altra de les claus de Hannah és que les cançons que canta la Louise mai no havien estat tan pop i tan diferents de les del Ferran, i això és perquè per primera vegada ella les ha compost sola: "sempre n'hi havia un que era amb la Mia", diu Palau. I la paternitat també se sent en les lletres: "Les bajanades de sobte desapareixen", afirma Louise. "Només importa el que és important, i crec que això es nota molt".

stats