Art
Cultura 03/09/2011

Francesc Torres ret homenatge a les víctimes de l'11-S

La instal·lació artística 'Memòria fragmentada. 11-S NY. Artefactes a l'Hangar 17' es veurà simultàniament a Barcelona, Nova York, Londres i Madrid

Redacció
2 min
Restes de les Torres Bessones

BarcelonaLa instal·lació artística Memòria fragmentada. 11-S NY. Artefactes a l'Hangar 17, un homenatge que el fotògraf Francesc Torres rendeix a les víctimes dels atemptats de l'11-S, es podrà veure a partir del pròxim dia 8 de setembre a Barcelona, simultàniament amb Madrid, Nova York i Londres.

En el desè aniversari dels atemptats de les Torres Bessones, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) serà una de les quatre seus de l'últim treball de l'artista català, que a l'abril del 2009 va poder documentar gràficament durant cinc setmanes i en solitari els més de 1.500 objectes que es van emmagatzemar a l'Hangar 17 de l'aeroport JFK de Nova York, vestigis de l'atac terrorista.

Envoltat de parets grises, en un espai de 24.000 metres quadrats i amb il·luminació industrial, Torres va poder capturar la "ressonància emocional" de l'11-S, així com el significat que tenen avui les restes. "Treballant de nou del matí a sis de la tarda, sol i molt lentament, sense tocar res, vaig fer inventari del que allà hi havia. Vaig sortir espremut per molt de temps", ha confessat el fotògraf.

Bigues completament corbades de 140 tones de pes, fràgils ulleres que no es van trencar, cotxes de bombers mig cremats, dos vagons del suburbà o un taxi sense sostre són algunes de les 176 imatges que el públic podrà veure a la instal·lació artística ubicada a Barcelona, formada per sis panells i un mirall.

Segons Torres, encara que en les quatre exposicions les imatges són pràcticament les mateixes, la de la capital catalana, que es clausurarà el 3 de novembre, és la mostra "canònica", i on també es mostrarà un fragment de l'escultura WTC Stabile (1971), del nord-americà Alexander Calder, que presidia la plaça on s'alçava el World Trade Center i que va acabar en un embolic de runes i ferralla.

A l'Imperial War Museum de Londres, l'exposició és "com una versió de cambra" de les altres tres, més petita i més íntima, amb un fragment de quatre grans bigues, mentre que a l'International Center of Photography de Nova York (entre el 9 de setembre i el 8 de gener del 2012), a més de les imatges es podrà veure un petit vaixell de paper trobat al metro.

L'exposició de Nova York compta amb el suport de l'Institut Ramon Llull, que celebrarà en els pròxims dies el cicle Catalan Days a la ciutat dels gratacels. En el cas de Madrid, l'exposició s'oferirà, entre el 16 de setembre i el 31 de gener, al Centre del Palau de Cibeles.

Francesc Torres, que resideix a Nova York des de l'any 2002, ha comentat que quan va emprendre el projecte –sempre ha estat molt interessat per temes relacionats amb la memòria històrica– només tenia clar que "no volia fer fotos artístiques, sinó bones fotografies". I va viure els esdeveniments molt de prop, perquè aquell dia es trobava en un apartament amb prou feines a dues illes del World Trade Center i, al cap de poc temps, va baixar al carrer amb la seva càmera fotogràfica. Una de les primeres telefonades que va efectuar, mentre el segon avió impactava a les torres, va anar a la seva mare, ara ja morta i que vivia a Barcelona, per explicar-li que a ell no li havia passat res.

El director del CCCB, Josep Ramoneda, ha mantingut que l'artista visual és l'artífex del "primer gran homenatge artístic a les víctimes de l'11-S".

stats