Cultura 18/07/2012

Front comú per defensar la cultura

El conseller de Cultura va convocar ahir tots els sectors culturals per consensuar una postura en contra de la pujada de l'IVA del 8% al 21%. Mascarell troba la mesura "fora de tota lògica".

Laura Serra
2 min
Ferran Mascarell conversa amb Toni Albadalejo, Anna Rosa Cisquella i Camilo Tarrazón.

BARCELONA.Poques vegades havien coincidit. Per primera vegada, ahir els representants dels diferents sectors dels espectacles -música, teatre, cinema, audiovisual- van seure a la mateixa taula. El conseller Ferran Mascarell els va convocar a una reunió d'urgència al Parlament per consensuar una posició conjunta en contra de la pujada de l'IVA del 8% al 21% que va dictar el govern espanyol divendres. L'impacte per a uns sectors que ja estan tocats per la crisi no s'escapa a ningú: "Generarà dèficit de consum i dificultarà la competitivitat a escala europea", resumia Mascarell. El conseller es va comprometre a enviar una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i al de Cultura, José Ignacio Wert, per deixar-los clara la postura del govern català, que considera la mesura "fora de tota lògica". "Farem una primera acció ràpida de cara a mirar d'intervenir en la decisió del pròxim dijous al Congrés i després continuarem", va dir Mascarell, que va emmarcar el problema de l'IVA cultural en el debat sobre fiscalitat catalana i pacte fiscal.

La quinzena de representants d'associacions gremials que ahir eren a la reunió van agrair el gest de la conselleria, després que Madrid hagi fet com si sentís ploure. Tots van afirmar que els seus marges comercials són tan ajustats que hauran de repercutir per força l'augment de 13 punts de l'IVA al preu de les entrades dels espectacles. Ramon Colom, representant dels productors audiovisuals, va apuntar que es podria demanar d'aplicar a les entrades de teatre un IVA més baix que el de les transaccions comercials.

Però l'efecte de la pujada de l'IVA va més enllà de l'encariment dels espectacles: repercutirà en el nivell cultural. Ana Rosa Cisquella (Ciatre) va assegurar: "Les empreses de teatre de petit format desapareixeran, hi haurà 3 o 4 companyies al mercat i un gran desert. Això artísticament és un desastre". A les sales musicals passarà el mateix: "Hi ha més concerts per la crisi del disc, però paradoxalment hi haurà menys públic i per tant seran més cars. Baixaran les programacions a totes ciutats i desapareixerà el circuit amateur", va dir Carmen Zapata, gerent de l'ASACC. Camilo Tarrazón, representant dels empresaris de cinema, va acceptar que podria ser necessària una pujada de l'IVA però no del 162%: "No té precedents. Espanya serà l'únic estat de la zona euro que tindrà la cultura al nivell d'un bé de luxe", va assegurar, cosa que tindria un efecte directe i disparararia la pirateria. El fet que els llibres o els museus sí que mantinguin l'IVA reduït mentre que els espectacles no, i que la recaptació que se'n tregui no repercuteixi a Catalunya ni al sector sinó "que vagi a pagar interessos", afegeix més llenya al foc. "Estem canviant la nostra cultura per baixar 3 o 4 punts bàsics la prima de risc. Això és malvendre-la", va dir. Tot i que veuen difícil fer recapacitar el govern espanyol, Tarrazón va deixar anar: "En esperança tenim un màster fet".

stats