Cultura 18/04/2013

La Fundació Suñol exposa els gravats de 'La Tauromàquia' de Picasso

Van formar part d'una edició de bibliòfil del llibre del torero Pepe Illo, publicat per Gustau Gili el 1956

Ara
2 min
'La cogida', un dels gravats de 'La Tauromàquia', de Picasso / FUNDACIÓ SUÑOL

BarcelonaLa Fundació Suñol exposarà, a partir de demà i fins al 7 de setembre, les 26 aiguatintes amb què Picasso va il·lustrar 'La tauromàquia', el llibre del torero José Delgado, àlies Pepe Illo (1754–1801). Els gravats, propietat de la fundació, van ser editats en un llibre del 1959 dins la col·lecció Ediciones de la Cometa de l'editorial Gustau Gili. L'artista malagueny va accedir a il·lustrar el llibre sobre la tauromàquia escrit segles abans per José Delgado, inspirant-se molt probablement en els gravats sobre el toreig realitzats per Goya, per qui Picasso sentia una veritable admiració.

La relació de Picasso amb el món dels toros es remunta a la seva infantesa, i es va convertir en un tema recurrent de la seva obra. En cadascuna de les aiguantintes que va fer per al llibre de Pepe Illo va marcar la successió dels fets de la tauromàquia, des que els toros estan al camp fins a l'envestida del torero a la plaça.

El projecte d'edició de 'La tauromàquia' es va iniciar el 1926, quan Gustau Gili i Roig es va posar en contacte amb Picasso per a oferir-li la possibilitat de realitzar les il·lustracions per a un dels seus nous llibres de la col·lecció d'Ediciones de la Cometa. El procés editorial es va aturar el 1930, i no es va reprendre fins gairebé trenta anys més tard, el 1956, quan Gustau Gili i Esteve es va tornar a posar en contacte amb Picasso per finalitzar el projecte iniciat pel seu pare.

El vincles que es van establir entre Gili i Esteve i Picasso van sobrepassar l'àmbit professional, i la seva amistat es va enfortir en els anys successius. L'editor va jugar un paper clau en l'obertura del Museu Picasso de Barcelona. D'aquesta edició de bibliofília se'n van imprimir 263 exemplars, amb les 26 corresponents aiguatintes al sucre, al taller Lacourière-Frélaut de París, en presència de Picasso, Jacqueline i Jaume Sabartés.

stats