Cultura 26/01/2012

La Fundación Arte y Mecenazgo celebra la segona edició dels seus premis

L'entitat impulsada per La Caixa guardona l'artista Elena Asins, la galerista Soledad Lorenzo i la col·leccionista Helga de Alvear

Ara
2 min
La galerista Soledad Lorenzo

BarcelonaL'artista madrilenya Elena Asins, la galerista Soledad Lorenzo i la col·leccionista Helga de Alvear són les tres personalitats del món de l'art guardonades en la segona edició dels premis de la Fundación Arte y Mecenazgo. Aquesta entitat impulsada per La Caixa i presidida per Leopoldo Rodés ha reconegut l'àmplia trajectòria d'aquests tres referents de l'escena artística espanyola. La fundació va instituir aquests premis el 2011 com a mostra de suport al sector de l'art a nivell estatal i per destacar la tasca dels col·leccionistes privats en la promoció de la cultura i per estimular el sorgiment de noves col·leccions.

L'artista Elena Asins (Madrid, 1940) ha sigut guardonada perquè "al llarg de la seva carrera, que abasta més de quatre dècades, la seva obra ha inclòs un registre extraordinàriament ampli de formats i mitjans, com ara el dibuix, l'escultura, el vídeo i la poesia concreta, sempre caracteritzats pel rigor compositiu i la depuració formal. La seva creació artística continua el seu procés, marcat per l'experimentació i la radicalitat" segons ha dictaminat el jurat, format per Lynne Cooke, Francisco Calvo Serraller i Vicente Todolí. El premi està dotat amb 50.000 euros, 20.000 dels quals es destinaran a finançar un llibre d'artista.

Rosina Gómez Baeza, Mario Rotllant i Juan Ignacio Vidarte han reconegut la galerista Soledad Lorenzo per "la seva lleialtat, l'exigència i el compromís amb els artistes, la seva participació activa en la construcció d'una nova visió del galerisme i la seva tasca per aconseguir una promoció més gran de l'art espanyol, no només des del seu treball amb els artistes que representa, sinó participant activament en fòrums d'art contemporani". Lorenzo rebrà un premi dotat amb 40.000 euros per finançar un projecte –exposició, publicació o producció d'una obra– que contribueixi al reconeixement de la seva galeria.

La col·lecció que Helga de Alvear ha reunit al llarg de la seva trajectòria –una de les més importants de l'Estat, integrada per prop de 2.500 peces dels principals moviments d'avantguarda de la segona meitat del segle XX fins a l'actualitat– ha fet que el jurat hagi reconegut aquesta galerista en la categoria dels col·leccionistes. El membres de jurat, Carlos Fitz-James Stuart, duc de Huéscar, Felipa Jove i Joan Uriach, han destacat també "la inestimable aportació que ha fet al nostre país amb la donació de les obres a la Fundación Helga de Alvear, amb seu a Càceres".

stats