Institucions culturals

L'Intitut Ramon Llull es desvincula del premi Ramon Llull i crea tres guardons per projectar la cultura catalana a l'exterior

El que era el premi més ben dotat de les lletres catalanes, atorgat per Planeta i el Llull, es redefinirà en la propera edició. L'Institut Ramon Llull, en canvi, crea tres premis per potenciar la cultura catalana a l'exterior

En l'última entrega del premi litrerari Ramon Llull, el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, ja havia anunciat que aquest guardó havia de "néixer de nou" i reduïr la dotació pressupostària, que fins ara era de 90.000 euros i atorgaven l'editorial Planeta i el Llull. Finalment, dilluns la Fundació Ramon Llull va anunciar que ha arribat a un acord amb el grup Planeta per desvincular-se del tot del premi, que es redefinirà en la seva propera edició.

La Fundació Ramon Llull, en canvi,  convocarà tres premis per potenciar la cultura catalana a l'exterior, segons van acordar a Ordino els membres del patronat de la fundació, integrada pel Govern d'Andorra i l'Institut Ramon Llull. El primer l'atorgaran la Fundació Congrés Cultura Catalana i l' Institut Ramon Llull i servirà de reconeixement d'algun professional o institució amb "llarga trajectòria catalanista" que promogui la cultura catalana a l'exterior. Estarà dotat amb 8.000 euros, que pagaran les dues fundacions a parts iguals.

El segon reconeixement premiarà una traducció "destacable" d'una obra del català a altres idiomes i tindrà una dotació de 4.000 euros. El tercer, segons Villatoro, serà de caràcter honorífic i reconeixerà una persona o institució que durant l'any en curs "hagi mostrat una especial sensibilitat i suport a la projecció de la cultura catalana".

Més continguts de