Institucions culturals
Cultura 12/06/2012

L'Intitut Ramon Llull es desvincula del premi Ramon Llull i crea tres guardons per projectar la cultura catalana a l'exterior

El que era el premi més ben dotat de les lletres catalanes, atorgat per Planeta i el Llull, es redefinirà en la propera edició. L'Institut Ramon Llull, en canvi, crea tres premis per potenciar la cultura catalana a l'exterior

Efe
1 min
Els patrons de la Fundació Ramon Llull abans de la reunió en què es va acordar la creació dels tres premis nous

BarcelonaEn l'última entrega del premi litrerari Ramon Llull, el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, ja havia anunciat que aquest guardó havia de "néixer de nou" i reduïr la dotació pressupostària, que fins ara era de 90.000 euros i atorgaven l'editorial Planeta i el Llull. Finalment, dilluns la Fundació Ramon Llull va anunciar que ha arribat a un acord amb el grup Planeta per desvincular-se del tot del premi, que es redefinirà en la seva propera edició.

La Fundació Ramon Llull, en canvi, convocarà tres premis per potenciar la cultura catalana a l'exterior, segons van acordar a Ordino els membres del patronat de la fundació, integrada pel Govern d'Andorra i l'Institut Ramon Llull. El primer l'atorgaran la Fundació Congrés Cultura Catalana i l'Institut Ramon Llull i servirà de reconeixement d'algun professional o institució amb "llarga trajectòria catalanista" que promogui la cultura catalana a l'exterior. Estarà dotat amb 8.000 euros, que pagaran les dues fundacions a parts iguals.

El segon reconeixement premiarà una traducció "destacable" d'una obra del català a altres idiomes i tindrà una dotació de 4.000 euros. El tercer, segons Villatoro, serà de caràcter honorífic i reconeixerà una persona o institució que durant l'any en curs "hagi mostrat una especial sensibilitat i suport a la projecció de la cultura catalana".

stats