Galeristes internacionals critiquen la "censura" a Santiago Sierra: "És juràssic i medieval"

"Només ho hem vist fer en països àrabs governats per xeics", diuen

Galeristes internacionals presents a la fira Arco han mostrat aquest dimecres la seva "sorpresa" i rebuig a la retirada de l'obra 'Presos polítics espanyols contemporanis', de Santiago Sierra. Els galeristes consultats per Europapress han qualificat l'acció de "censura" i d'"acte juràssic i medieval". Les obres van ser retirades ahir al matí, després que el president d'Ifema considerés que eren poc adients en un cas flagrant de censura.

Arco demana disculpes però no tornarà a exposar l'obra 'Presos polítics espanyols contemporanis'

"Només ho hem vist fer en països àrabs governats per xeics", ha lamentat el galerista colombià León Tovar, que ha demanat "respecte" a les expressions i els conceptes artístics. "Les decisions cal pensar-les abans de prendre-les", ha afegit. El galerista francès Laurent Mercier, de la galeria Maruani Mercier, ha recordat com ells van viure, fa més d'una dècada, la censura d'una de les seves peces a la Biennal de Whitney el 1995. "Era una obra de Lyle Ashton Harris amb un tutú, en la qual se li veien els genitals. Va crear controvèrsia, però no la vam retirar, i el 2014 el mateix Whitney la va adquirir", ha recordat Mercier, que ha criticat que "si l'artista no pot fer la seva feina, malament".

La galerista xilena Isabel Aninat, l'estand de la qual exposa un conjunt d'obres sobre la censura, ha qualificat d'"ingènua" la decisió de la direcció d'Ifema. "Una obra d'art censurada adquireix valor immediatament", ha dit la galerista, que ha deixat clar que si a ella li demanessin retirar una peça "no ho faria". Per la seva banda, la galerista belga Nadja Vilenne ha recordat que l'art "no hauria d'obeir la política" i ha defensat que en el cas d'Arco "la direcció artística sempre hauria de ser la més important". 

Així mateix, la galerista espanyola Pati Lara entén que l'obra "no hauria d'haver estat retirada". Des del seu punt de vista, "gestos com aquest limiten la llibertat de l'art, que ha arribat aquí per criticar i qüestionar".