CULTU(VI)RAL

Galetes, amics i odi a Vox, el resum cultu(vi)ral de l'any

Una piulada de Rosalía en què insultava el partit d'ultradreta, la més viralitzada a l'Estat el 2019

Desembre és temps de llistes i classificacions sobre quins han sigut els productes culturals que més diners han generat els últims dotze mesos. El disc més venut, la pel·lícula més vista, el llibre que tothom ha llegit, l'obra de teatre d'èxit. La xarxa, no podia ser de cap altra manera, tampoc està al marge de rànquings anuals, tot i que en el seu cas el més plausible és mesurar-ho en nombre de reaccions que generen entre els seus usuaris. En altres paraules: calcular la seva viralitat.

Al Twitter estatal, la segona piulada més rellevant de l'any a l'Estat és el famós "Fuck Vox" de Rosalía, de l'11 de novembre. La frase, escrita vint-i-quatre hores després que el partit d'ultradreta es convertís en tercera força al Parlament estatal, suma avui dia 90.000 retuits, 278.000 "M'agrada" i gairebé 17.000 respostes. El tuit més polític de Rosalía només s'ha vist superat pel comentarista estrella dels eSports estatals, el basc Ibai Llanos, amb el seu vídeo humorístic sobre els exàmens de selectivitat. La catalana és l'única representant cultural d'entre les quinze piulades més virals de l'any, una classificació copada per esportistes (Luís Enrique, Iker Casillas, Mai Garde), periodistes mediàtics (Jordi Évole) i polítics (Pablo Iglesias).

Encara que el món cultural no sigui el gremi que més viralitat genera a la xarxa, continua dominant amb comoditat la classificació planetària pel que fa a nombre de seguidors a Twitter. D'entre els deu usuaris amb més seguidors a la xarxa de l'ocellet, sis són cantants pop, i destaca Katy Perry en el segon lloc, amb 108 milions de seguidors i a només tres milions del líder mundial, Barack Obama. A Instagram, en canvi, moltes de les imatges amb més likes provenen del món cultural, com el retrobament dels actors de Friends ( publicada per Jennifer Aniston i amb més de 15 milions de cors) o l'armistici de pau entre Taylor Swift i la mateixa Perry, firmat amb un plat de cookies.

Un grapat de galetes, amics que es retroben i odi al feixisme, el resum cultu(vi)ral del 2019 no està malament.

View this post on Instagram

feels good 🧡 @taylorswift

A post shared by KATY PERRY (@katyperry) on Jun 11, 2019 at 4:52pm PDT