MULTIMÈDIA
Cultura 04/07/2012

Gaudí en 4D, l'últim repte de La Trinca

Antoni Gaudí té des d'avui un espai temàtic a Barcelona, amb la tecnologia 4D i els murs interactius com a principals característiques. La Trinca, tal com va avançar l'ARA el 15 de juny, està al darrere del projecte.

Albert Balanzà
3 min
Gaudí en 4D, l'últim repte de La Trinca

BARCELONA."Qui pesi poc, que es cordi, que ens enlairem". Toni Cruz i Josep Maria Mainat van ocupar dos dels setanta seients de la sala de projeccions del Gaudí Experiència, l'espai temàtic que avui obre al públic a tocar del Parc Güell, i es van posar les ulleres 4D. El documental, de deu minuts i que es projectarà cada mitja hora, és de Pol Mainat, té música de Joan Albert Amargós i Josep Mas, Kitflus ,i sobretot una estructura de simulador de vol que fa moure els seients i que el públic quedi ruixat pel vent i els aspersors d'aigua. La càmera vola pels carrers de la Barcelona antiga fins que arriba a l'estudi d'Antoni Gaudí i tot s'omple dels dibuixos i símbols que donaran lloc a l'obra: les muntanyes de Montserrat que faran néixer la Pedrera, els guerrers del seu terrat que maten el drac i permeten que s'aixequi el terrat de la Casa Batlló...

"Volem donar a conèixer com s'inspirava Gaudí i fer-ho en un centre que doni molta informació", van apuntar ahir Cruz i Mainat. Aquesta és la idea bàsica sobre la qual s'aixeca aquest espai de 700 metres quadrats, que abans era un antic plató de Gestmusic, amb una façana que contrasta amb el carrusel de botiguetes per a turistes i un interior que, segons Mainat, "no és un museu". Ara bé, des del carrer, al marge de la galeria comercial plena de gadgets i de les maquetes que han fet estudis col·laboradors del pintor Miquel Barceló, Gaudí Experiència ja deixa a la vista els tres murs interactius de 12 i 20 milions de píxels de resolució que es mouen com ho feia Tom Cruise a Minority report . El visitant trobarà similituds de funcionament amb les grans pantalles interactives que hi ha al Museu del Barça -els ha fet la mateixa empresa- i a les Churchill War Rooms de Londres.

"Cada mur permet 32 contactes a la vegada, es pot triar entre nou llengües i hem volgut que la navegació sigui molt iconogràfica, perquè l'obra és molt coneguda", explica el responsable de la interactivitat de l'espai, Joan Pujol. Una prova que no s'ha deixat res a l'atzar són els textos: Cruz i Mainat no es mullen sobre la procedència de Gaudí i són políticament correctes a l'hora d'afirmar que segons unes fonts l'arquitecte va néixer a Reus i segons unes altres a Riudoms.

Els dos exintegrants de La Trinca, que ahir van ironitzar que la seva incursió en el 4D era la primera experiència fílmica "des de la pel·lícula dels indis" [el suport audiovisual de la cançó Com el Far West no hi ha res , del seu espectacle Nou de Trinca per a teatres], van passar de puntetes per l'afectació que pot tenir per a Gaudí Experiència el debat obert entre l'Ajuntament de Barcelona i els veïns sobre el tancament de la part monumental del Parc Güell. "Volem que Gaudí Experiència sigui una visita més de les fixes que fan a la ciutat tant el turista com els catalans o barcelonins, es tanqui o no es tanqui una part del Parc Güell", va apuntar Mainat.

Més enllà del 'kitsch'

Ahir, hores abans que l'espai temàtic fes la seva inauguració oficial amb catifa vermella amb la presència de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, però també de dirigents veïnals de Gràcia, el projecte va rebre el suport presencial del director de la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica, Jaume Sanmartí. Sanmartí va reivindicar la recuperació del "Gaudí culte" més enllà del kitsch amb què ha estat utilitzat per ser atractiu a la massa turística. "Aquest centre pot fer veure a l'Ajuntament que s'ha de fer un Parc Güell sense tants complexos per aturar la degradació i fer compatible l'ús turístic amb el veïnal. Si no, anem a la ruïna del parc", va concloure Sanmartí. De moment, es cobri entrada o no, Gaudí Experiència obrirà al preu de 9 euros i donarà feina a 35 persones.

stats