La Generalitat homenatjarà Ramon Casas, Enric Granados i Víctor Català

Entre els esdeveniments commemoratius que es faran al 2016, es distingirà també setze personalitats i tres institucions catalanes per la seva contribució en el camp de la ciència i la tecnologia

La Generalitat commemorarà durant el 2016 el 150è aniversari del pintor Ramon Casas (1866-1932), el centenari del compositor i pianista Enric Granados (1867-1916) i el 50è aniversari de la mort de Víctor Català (1869-1966), entre d'altres. El Consell Executiu ha aprovat els esdeveniments que es duran a terme per homenatjar els artistes catalans i entre els quals se celebraran els 50 anys de 'La caputxinada', que es va produir del 9 a l'11 de març del 1966 al Convent dels Caputxins de Sarrià i que va iniciar un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana. A més, hi haurà un homenatge a 'Els pastorets' de Josep Maria Folch i Torres en complir-se 100 anys de la seva estrena.

La proposta ha estat presentada per la Comissió de Commemoracions, òrgan presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, que busca impulsar la política commemorativa del Govern i homenatjar personalitats rellevants del panorama català per "recuperar-los, divulgar-los i projectar-los internacionalment".

El Govern ha aprovat també la concessió de la Medalla i la Placa Narcís Monturiol a setze personalitats i tres institucions per premiar la seva contribució al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya. Entre els premiats es troben el doctor en Química Artur Bladé, la doctora en Etnologia Social Françoise Breton, el catedràtic de Química Física a la Universitat de Girona Miquel Duran i el doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) Jordi Galí. Les entitats que seran reconegudes són el Centre d'Estudis Demogràtics (CED), fundat el 1984 a la UAB per analitzar la dinàmica de la població catalana; el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), fundat el 1996 per millorar els serveis bibliotecaris, i la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona, creada el 1764.

Més continguts de