Publicitat
Publicitat

La Generalitat prendrà mesures legals perquè arribin tots els 'papers de Salamanca'

Ha entrat a l'Arxiu Nacional català l'últim enviament de 'papers', però la Generalitat no el considera complet. El Ministeri de Cultura ja va avisar el juny passat que només enviaria els documents i objectes que poguessin tenir un propietari o hereu clar

La Generalitat prendrà mesures legals perquè tots els Papers de Salamanca arribin a Catalunya, tal i com estava previst per la llei de restitució dels documents confiscats durant la Guerra Civil Espanyola. Aquest dijous ha arribat una nova remesa de caixes a l'Arxiu Nacional de Catalunya de Sant Cugat del Vallès però encara no hi són tots els que pertocaria, segons el govern català. Això és el que ja havia avisat que passaria el juliol passat el Ministeri de Cultura.

El desencontre amb el ministeri

Abans de l'arribada dels documents a Catalunya, el Ministeri de Cultura ha confirmat a l'ARA que no ha retornat aquells documents dels quals no se'n coneix el propietari original o successor clar i que, per tant, el volum seria menor del que espera el govern català i la Comissió de la Dignitat. Fonts del ministeri han argumentat que la Generalitat no és dipositària dels documents sinó que s'ha d'ocupar d'obrir un procés perquè els legítims propietaris o els seus hereus reclamin els arxius. Si no apareixen propietaris, els 'papers' han de tornar a Salamanca, perquè són de titularitat estatal. Per tant, el ministeri de Cultura es vol estalviar un pas –i que hi hagi el risc que els documents 'es quedin' a Catalunya– i ja no ha enviat els arxius d'entitats desaparegudes o que no tenen cap organització que n'assumeixi la titularitat (per exemple, el Socorro Rojo Internacional o Solidaridad Internacional Antifascista). La Generalitat argumenta que decidir quins documents s'envien o no, no és potestat del ministeri, sinó que ho ha de determinar la Comissió Mixta, per llei.

A més, el ministeri ha fet un requeriment a la Generalitat perquè informi al ministeri de quin estat es troba la restitució dels anteriors documents ja tramesos a l'Arxiu Nacional, per fer-ne un seguiment i demanar la devolució a Salamanca dels que no hagin trobat hereus. 

L'arribada dels papers

El camió que transportava les 238 caixes ha arribat a l'Arxiu a les 19:24 d'aquest dijous. Un cop s'han descarregat les caixes, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet una primera revisió a la documentació, en la qual hi havia cartells, propaganda i banderes dels anys 30, i moltes cartes i documentació personal. "La primera impressió que tenim és que no hi ha tot el que hi hauria d'haver", ha assegurat el conseller.

Tot i que Mascarell s'ha mostrat prudent –"hem de verificar què ha arribat", ha dit–, no s'ha estat d'expressat que "si no ha arribat tot el que ha d'arribat i s'han incomplert dels normes de la llei emprendrem mesures legals". Pel màxim responsable del Departament de Cultura, el Govern farà "el que ens correspon perquè finalment arribi tot" ja que "no hi ha d'haver ni un sol document que no estigui en mans dels seus legítims propietaris".

En total, segons el ministeri, aquest dijous han arribat 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells , 2 làmines, 3 mapes i plànols, 4 banderes, 10 pamflets i 8 targetes postals. Aquests documents tenen la Generalitat com a titular i una altra part de particulars, que han de reclamar la documentació a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

El conseller de Cultura ha celebrat "per les famílies" que hagi arribat aquest material perquè,així, "els hi podrem retornar els documents que han arribat", però ha insistit que "no podrem estar satisfets" fins que no arribi tot. De moment, en els propers dies els responsables de l'Arxiu faran una revisió exhaustiva de tot el material que ha arribat per comprovar què hi ha i què falta. No debades, el contingut dels Papers de Salamanca també es troba classificat en format digital i, en total, està format per 1.429.162 documents.

 

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT