LITERATURA
Cultura 19/08/2011

La Generalitat vol que llegim més

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat dos plans coordinats per impulsar la lectura a les escoles i al conjunt de la població durant una visita a la Universitat Catalana d'Estiu. Es posaran en marxa de manera coordinada amb el pla general que prepara el departament de Cultura

Redacció
2 min

BARCELONALa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat avui que el Govern de la Generalitat està preparant dos plans coordinats per impulsar la lectura a les escoles i a tota la població. En el marc d'un homenatge al poeta Joan Maragall celebrat a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) en commemoració del centenari de la seva mort, la consellera ha traçat les línies mestres del pla que està dissenyant el seu departament i que es detallarà de forma més extensa la pròxima tardor de manera coordinada amb el pla general que està preparant el departament de Cultura, liderat per Ferran Mascarell.

"Tant els infants com els joves, els alumnes i els adults estarem convidats a comprometre'ns amb la lectura a través del seu domini i la seva utilització perquè creixi l'hàbit lector en la societat catalana", ha anunciat la consellera. El pla es basarà en tres principis bàsics: "l'aprenentatge de la lectura, la utilització de la lectura com a eina d'aprenentatge i el gust per la lectura per afavorir l'hàbit lector".

La consellera ha anunciat la posada en marxa de grups de treball formats per professors universitaris i no universitaris dedicats a "analitzar el nombre d'hores dedicades a la lectura i a la literatura per fer més visible la literatura catalana a l'ESO i el batxillerat". El pla, que té un període d'aplicació de 2011 a 2014, contempla diferències entre els centres educatius depenent del resultat de les proves de nivell que es realitzen periòdicament, i Rigau ha indicat que es faran "actuacions especialitzades amb un pla específic en els centres amb més dificultats".

De manera paral·lela a l'impuls de la lectura en l'educació, Rigau ha comentat que s'actuarà en el grau de Magisteri i el màster de Secundària per formar els futurs professors en una vessant més "humanística" que repercuteixi en l'ensenyament futur. Un altre dels objectius del pla és fomentar el coneixement "dels referents literaris i històrics" de Catalunya, com el mateix Joan Maragall, avui homenatjat, i el seu aprenentatge en el conjunt de la societat.

En la línia del foment de la literatura, la consellera ha anunciat que el Govern ha creat i incorporat el premi Joan Triadú als Premis Educació de Catalunya, destinat a estudiants, professors i institucions, i que premiarà la iniciativa literària.

A l'homenatge a Joan Maragall, en què s'ha exalçat la seva figura i la seva obra, ha acudit el nét del poeta i expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Prèviament a Rigau ha intervingut el rector de l'UCE, Jordi Sales, que ha dit que l'homenatge representava "una celebració de la paraula" i ha remarcat que el poeta va saber ser "una persona de tots" en els moments difícils.

stats