MÚSICA
Cultura 09/03/2011

La Fundació Miró s'obre als grups barcelonins

Mishima, Standstill, Els Amics de les Arts i fins a deu grups de Barcelona munten instal·lacions a la Fundació Miró en el marc de l'exposició 'Genius loci', que obre les portes el 10 de març

Marta Salicrú
2 min
Standstill

BarcelonaLa Fundació Miró obre l'espai que destina a les exposicions temporals a deu grups de Barcelona amb la mostra Genius loci, que s'inaugura dijous 10 de març. Mishima, Standstill, Els Amics de les Arts, Hidrogenesse, Za!, Manos de Topo, The Pinker Tones, Internet2, Mürfila i Illa Carolina han muntat diferents instal·lacions artístiques en deu sales de la Miró, el recorregut a través de les quals es fa amb l'ajuda d'una audioguia.

L’exposició vol crear un híbrid entre l’experiència d’escoltar una audioguia amb les explicacions sobre les obres d’un museu i la d’escoltar música en un reproductor MP3 o similar. La comissària de l'exposició, Martina Millà, va concebre la mostra en notar que la visió de persones amb auriculars al metro es prolongava a la Fundació Miró quan els visitants es col·locaven uns altres auriculars, els de les audioguies.

Cada sala té un canal associat en el qual es pot escoltar una pista d'àudio que cal escoltar simultàniament mentre es visita la sala. En el cas d'Hidrogenesse i d'Illa Carolina són cançons noves creades per a Genius loci; en el de Mürfila, és l'audio d'una net serie que es pot seguir al seu web; en el d'Internet2, l'àudio d'un tràiler fictici que es pot veure en la seva instal·lació; i en el de la resta, algunes cançons significatives, o fragments d'elles, editades pels grups.

Algunes de les propostes més interessants són la de Mishima, Standstill, Hidrogenesse i Za!

Mishima, amb Qui n’ha begut –cançó que sona a la seva sala a través de l'audioguia– reprodueix l'Heliogàbal del barri de Gràcia de Barcelona –sala de culte on el quintet barceloní toca cada any per Nadal–, com si es tractés d’un ready made duchampià.

Standstill Zoo recrea l’espai de treball de Standstill com si es tractés de la gàbia d’un zoo. El grup, convertit en l'objecte de contemplació artística, hi passarà estones assajant i creant noves cançons sota la mirada del visitant. La cançó que s’escolta per l’audioguia és Adelante Bonaparte, que dóna títol al seu últim treball (2010).

Hidrogenesse presenten Moix, un tema inèdit que parodia el Llibre dels morts i que es basa en un fragment de Terenci del Nil, de Terenci Moix, a qui els músics consideren un veritable geni local. L’espai recrea, amb l'imaginari del grup, una sala egípcia en un museu arqueològic.

Za! amb Memegagafloflow presenten una proposta participativa en què els visitants experimenten amb el so creant un tema a la manera d’un cadavre exquis dadaista sonor.

Genius loci és una expressió llatina que fa referència als aspectes característics i distintius d'un lloc. En aquest cas, la selecció d'artistes vol representar la idiosincràsia musical de Barcelona.

stats