Literatura
Cultura 27/07/2012

George R. R. Martin: "No penso canviar res dels meus llibres per acomodar-me a la sèrie de televisió"

El creador de la saga 'Cançó de gel i foc' ha presentat a Barcelona el darrer volum de la sèrie de literatura fantàstica, 'Dansa amb dracs'

Xavi Serra
2 min
George R.R. Martin abans de la roda de premsa al CCCB / PERE VIRGILI

BarcelonaGeorge R. R. Martin ha estat aquest divendres al Centre Contemporani de Barcelona presentant a la premsa 'Dansa amb dracs', el cinquè volum de la saga fantàstica 'Canço de gel i foc'. De negre rigorós i sense la seva característica gorra, l'escriptor ha parlat del procés creatiu dels llibres, i de com va haver de dividir en dos volums el quart llibre de la saga quan va adonar-se'n que "excedia més enllà del que era raonable" el número de pàgines previst. "Per mi, 'Festí de corbs' i 'Dansa amb dracs' són dos bessons separats després de néixer que ara, per fi, ja estan reunits".

Martin ha justificat l'elecció de múltiples punts de vistes subjectius per a la narració. "Vull que el lector estigui atrapat en la història –ha explicat–, que quan la recordi tingui la sensació d'haver-la viscut, no d'haver-la llegit. I la percepció subjectiva és la manera en què tots percebem el món". Martin ha comentat que no volia caure en el "clixé de la novel·la fantàstica de bons i dolents", sinó reflectir l'opinió de diferents bàndols enfrontats. "L'heroi d'un bàndol és el dolent de l'altre –ha assegurat– i això intento reflectir-ho utilitzant diferents punts de vista".

L'escriptor també s'ha referint a l'èxit de la sèrie de televisió produïda per HBO inspirada en el seu univers literari, que ha tingut "un gran impacte" en el seu temps per escriure. "Escric un episodi per temporada. Sóc productor executiu. Superviso el càsting i els decorats. Faig promoció arreu del món per a la sèrie. I vaig a cerimònies de premis. Però la meva feina és escriure els llibres, la sèrie és una responsabilitat dels seus showrunners, i no ha limitat la meva obra". Martin és conscient dels canvis que és necessari fer per traslladar els llibres a la pantalla, tot i comptar amb 10 hores per temporada, però afirma que ell no pensa "canviar ni una línia" dels llibres que falten de la saga literària per "acomodar-los a la sèrie de televisió". "El que em preocupa ara –diu Martin–, és publicar el sisè volum en un temps raonable".

Segons Martin, la sèrie de televisió deixarà d'adaptar com ha fet fins ara un llibre per temporada. A partir de la tercera temporada, que ja s'està començant a rodar, la sèrie dedicarà "de dues a tres" temporades a cada llibre. "Els límits de cada temporada no es decidiran en funció del llibre", ha assegurat. En el cas del quart i el cinquè volum de la saga, dividits "a partir d'un criteri geogràfic i no cronològic", la sèrie de televisió "recuperarà l'ordre cronològic dels fets".

El CCCB celebrarà aquest dissabte 28 de juliol a les 19:00 un encontre entre l'escriptor i els seus fans. Les 620 entrades que es van posar a la venda per a l'ocasió ja s'han esgotat. La trobada es podrà seguir també per streaming a través de internet i des de l'auditori del mateix CCCB des d'on es retransmetrà l'acte en pantalla gran.

stats