MÚSICA
Cultura 23/05/2013

Mor el mític cantautor francès Georges Moustaki als 79 anys

Fill artístic de Georges Brassens, autor de grans temes de la cançó francesa i cèlebre des dels anys 60 gràcies a 'Le métèque'

Ara
1 min

BarcelonaEl cantant Georges Moustaki ha mort aquest dijous a Niça als 79 després de dos anys d'haver-se retirat dels escenaris i quatre, amb problemes respiratoris. Giuseppe Mustacchi (Alexandria, 3 de maig del 1934) va ser un cantautor poliglot (grec, àrab, anglès i portuguès), però, principalment, francòfon. La seva admiració per Édith Piaf el porta a París el 1951 i acabarà escrivint per a ella la popular 'Milord'. El seu mestre, però, és Georges Brassens. Va ser contemporani d'aquesta generació d'artistes de la 'chanson': Brel, Brassens, Gainsbourg.

Als anys 60 va escriure temes per als grans noms de la cançó francesa (Édith Piaf, Yves Montand, Barbara o Serge Reggiani), èxits com 'Sarah', 'Ma solitude', 'Il est trop tard', 'Ma liberté' i 'La dame brune'. El 1968 escriu, compon i interpreta 'Le Métèque' ('L'estranger'), el seu gran èxit. Des de llavors, és una de les grans veus franceses. "Ell explica que el maig del 68 va fer molta feina amb les seves cançons, que van adquirir una altra dimensió", havia dit Marina Rossell.

Tenia una forta connexió amb Catalunya i la Nova Cançó, especialment amb Marina Rosell, amb la qual van compartir en diverses ocasions l'escenari del Palau de la Música. El 2009 hi va fer el concert amb el qual s'acomiadaria dels escenaris. El 2011, Rossell va enregistrar el disc 'Marina Rossell canta Moustaki', amb els 'hits' del cantant adaptades al català. "Moustaki és un savi llegendari que ha agafat la vida amb les dues mans", deia en una entrevista a l'ARA.

stats