Cultura 27/11/2010

Martí Gironell novel·la els viatges d'un Indiana Jones 'autèntic'

Margalida Amengual
2 min
Martí Gironell durant l'entrevista amb l'ACN.

BarcelonaVa ser llegint un reportatge sobre la restauració de la mòmia egípcia que hi ha al museu de Montserrat, quan el periodista i escriptor Martí Gironell (Besalú, 1971) va descobrir Bonaventura Obach, un monjo de Montserrat que al 1910 va fer un viatge per Terra Santa i Mesopotàmia a la recerca de peces per al futur museu bíblic del monestir. Després d'un llarg procés de documentació, Gironell estava convençut que aquest català encara desconegut mereixia ser el protagonista d'una de les seves novel·les i així va néixer 'L'arqueòleg. De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni' (Columna). Gironell va quedar captivat per aquest personatge, 'un Indiana Jones autèntic', segons el periodista.

'Em va abduir des del primer dia', ha afirmat Martí Gironell, referint-se a la figura de Bonaventura Ubach, un monjo de Montserrat que entre el 1910 i el 1920 va emprendre dos viatges pel Pròxim Orient Bíblic amb la intenció de recopilar algunes peces pel futur museu bíblic del monestir de Montserrat. A més, Ubach fou també l'artífex de l'anomenada Bíblia de Montserrat, l'edició catalana d'aquest text.

A partir d'aquest primer coneixement, Gironell va aprofundir en el personatge a través de la seva biografia, un primer llibre de viatges de l'any 1910 i, finalment, amb el 'Dietari d'un viatge per les regions de l'Iraq (1922-1923)', un volum publicat a principis d'aquest any que inclou unes 300 fotografies de la vida i els monuments de Mesopotàmia.

En acabar això, l'escriptor tenia molt clar que Bonaventura Ubach havia de protagonitzar una novel·la, i així va néixer 'L'arqueòleg. De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni' (Columna), que ara ha publicat. Després del procés de documentació, el pas més 'apassionant' per a Gironell era poder 'fer viure' aquesta història al lector i 'pintar el fresc d'aquella època'. 'És una manera molt autèntica de descobrir el bressol de les civilitzacions, a més a més des del punt de vista d'un català molt nostrat', ha afirmat l'escriptor.

Gironell ha afirmat que li venia molt de gust 'entrar en la història' d'aquest personatge i 'reivindicar-lo' com a català universal que és. Segons Gironell, aquest monjo de Montserrat va ser una persona 'modesta, humil, afable i planera', però a la vegada 'va tenir una vida de pel·lícula'. Bonaventura Ubach és, segons l'autor de 'L'arqueòleg', 'un Indiana Jones autèntic'.

Gironell estava convençut que el personatge 'donava per a molt', ja que era 'molt hàbil' i va saber mostrar en cada moment una de les seves facetes: la de monjo, la d'aventurer, la de sociòleg, la d'antropòleg, la de personatge ecumènic, la d'home de món i la de català de soca-rel. Aquestes diferents dimensions del personatge es desgranen durant tota la trama de 'L'arqueòleg', una novel·la d'aventures que combina una història real amb un punt de ficció.

stats