Cultura 21/03/2012

Govern i Generalitat restitueixen a Egipte 8 peces arqueològiques espoliades

Es tracta de vuit fragments de la tomba d'un summe sacerdot que van ser trobats e una galeria d'antiguitats de la província de Barcelona

Efe
3 min
Una dels relleus recuperats / ACN

BarcelonaEl Departament de Cultura de la Generalitat i el Ministeri de Cultura del Govern han restituït avui a Barcelona a Egipte vuit peces arqueològiques espoliades en la necròpolis de Saqqara que van ser localitzades a Catalunya.

Les peces havien estat trobades en una galeria d'antiguitats després de les investigacions realitzades per la Brigada de Patrimoni Històric del Cos Nacional de Policia, la Unitat Central de Robatoris amb Força i Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra i dos experts egiptòlegs. La subinspectora dels Mossos d'Esquadra Luz Prados ha explicat que "l'antiquari català que havia adquirit les peces en un comerç especialitzat en arqueologia egípcia de Londres va col·laborar en tot moment amb la policia perquè es retornessin a Egipte".

L'origen d'aquesta història es remunta al 1997 quan l'arqueòleg Josep Cervelló, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va dirigir un conjunt de treballs de camp, destinats a la investigació de la tomba de Kom al-Khamassin a la necròpolis de Saqqara, a prop de la ciutat de Menfis, al sud del Caire. Segons que ha explicat el mateix Cervelló, es tractava de la tomba d'Imep-Hur de la VI dinastia, que en l'any 2200 aC va ser summe sacerdot de Ptah, déu de la màgia i la màxima deïtat de Menfis. El 1999, la tomba va ser saquejada i una bona part dels jeroglífics de les parets van ser arrencats i trets il·legalment d'Egipte i fins al 2005 no van començar a sortir al mercat d'antiguitats amb certificats falsos d'exportació. En el mateix any ja es van recuperar alguns fragments.

A principi del 2009, la Policia Nacional va demanar a experts de la Universitat Autònoma informació sobre una peça que estaven investigant i el doctor Cervelló va determinar que la peça provenia d'aquella necròpolis.

Poc després, un col·laborador de Cervelló va localitzar dos fragments més de pedra calcària en un antiquari de la província de Barcelona, les inscripcions del qual feien sospitar que podien procedir de la mateixa necròpolis espoliada. Després d'una denúncia a la Fiscalia Especial contra el Patrimoni Històric, els Mossos d'Esquadra van poder recuperar vuit fragments de pedra amb inscripcions.

L'acte de la firma de la restitució de les peces ha tingut lloc avui al Museu d'Arqueologia de Catalunya, on han estat custodiades les vuit peces mitjançant dipòsit judicial des del setembre del 2010. El secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Mustafa Amin Badawy, ha confessat que avui és "molt feliç perquè estem tornant una part de la història d'Egipte" en un acte que "demostra les bones relacions entre Espanya i Egipte i entre tots els arqueòlegs que estan treballant arreu del món i, sobretot, a Espanya". Mustafa Amin Badawy ha ofert la seva col·laboració amb les autoritats espanyoles i catalanes "per a en un futur fer exposicions temporals o fixes". El director general de Patrimoni del Ministeri de Cultura i Educació, Jesús Prieto, s'ha felicitat perquè l'acte de devolució "consuma un conjunt d'actuacions de diferents administracions a l'uníson, que ha fet possible aquesta feliç notícia". El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha apuntat que la intricada història de la recuperació d'aquestes peces "sembla el guió d'una bona pel·lícula i a més amb final feliç" i ha assegurat que "és la conseqüència d'una cadena de bona gent fent bé la seva feina".

Superats ja tots els tràmits burocràtics, les peces tornaran a Egipte d'aquí una setmana, on inicialment es dipositaran al Museu d'Arqueologia del Caire.

A més de les peces localitzades a Catalunya, també es van trobar fragments de la tomba a Austràlia, Londres, així com un altre exemplar a Madrid, que Mustafa Amin espera que acabi aviat també a Egipte. EFE

stats