El govern espanyol espera "tant de bo" recuperar el nivell d'inversió cultural a Catalunya

La Biblioteca Provincial haurà d'esperar "a veure l'evolució de l'economia"

El secretari d'estat de Cultura, Fernando Benzo, ha assegurat aquest dilluns que el govern espanyol està "en disposició d'entendre que la situació pressupostària ens permetrà recuperar la inversió" en institucions culturals de Catalunya en les quals participa, com el Gran Teatre del Liceu o el MNAC. Ho ha dit en roda de premsa des de la Delegació del govern espanyol a Catalunya i juntament amb el delegat, Enric Millo, després de reunir-se amb el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i el tinent d'alcalde de Cultura de Barcelona, Jaume Collboni.

El conseller Santi Vila ha retret a Benzo el progressiu descens de l'aportació financera de l'Estat als grans equipaments culturals i "la necessitat d'invertir aquesta tendència", ha informat la conselleria en un comunicat. Els equipaments culturals gestionats per consorcis amb la participació de la Generalitat i l'Estat reben el 2016 transferències estatals un 44% inferiors que el 2011, ha afegit. Benzo ha reconegut les retallades i ha assenyalat que durant els anys de crisi econòmica l'Estat ha mantingut la presència a l'hora de finançar les institucions culturals de Catalunya, i ha afegit: "Hem passat els pitjors anys de la crisi. Tant de bo puguem recuperar escenaris d'inversió d'anys anteriors"

Alhora, per al tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, la trobada ha servit per "acordar impulsar un nou marc de relació institucional en matèria cultural" amb la creació d'una comissió bilateral que es reunirà amb caràcter trimestral.

Inversions concretes
El secretari d'estat ha anunciat a la Generalitat que assumiran "intervencions en equipaments, com l'adequació i climatització" del Museu Arqueològic de Tarragona (MAT), que es licitaran l'any vinent, i que treballaran conjuntament amb el Govern per dotar-lo d'un projecte museístic. Alhora, ha afirmat que l'Arxiu Provincial de Girona "en el termini d'aquesta legislatura es pot convertir en realitat", tot i que no n'ha donat més detalls (costaria 12,5 milions d'euros).

Preguntat sobre la creació de la Biblioteca Provincial de Barcelona, ha exposat que l'envergadura del projecte en fa difícil l'execució: "No es tracta de renunciar-hi però cal veure l'evolució de l'economia".

El conflicte de Sixena
Sobre el litigi obert entre la Generalitat de Catalunya i el govern d'Aragó per l'art sacre de la Franja originari del Reial Monestir de Santa Maria de Sixena, ha expressat el "respecte a les decisions judicials" i ha evitat pronunciar-se sobre la posició del Govern, que veu arriscat traslladar les pintures murals.