Cultura 19/02/2012

Quinze produccions catalanes aspiren als Goya

'No habrá paz para malvados', 'Eva' i 'Blackthorn' opten a obtenir més d'una desena de nominacions cadascuna

Acn
2 min
SENYALS DEL FUTUR    01. Claudia Vega, a Eva, de Kike Maíllo. 02. Juan José Ballesta i Astrid Bergès-Frisbey a Bruc, la llegenda, de Daniel Benmayor. 03. Luis Tosar a Mientras duermes, de Jaume Balagueró.

MadridLes candidatures als Premis Goya compten amb quinze produccions catalanes amb nominacions en gairebé totes les categories. Qui té més números d'emportar-se estatuetes en la gala de la nit d'aquest diumenge és 'No habrá paz para malvados', de Enrique Urbizu, que compta amb catorze nominacions i que competirà amb 'La piel que habito' de Pedro Almodóvar al guardó a la millor pel·lícula i la millor direcció.

'La piel que habito', de Pedro Almodóvar, copa la majoria de nominacions de la 26a edició dels Premis Goya. El director manxec torna a competir amb força als guardons de cinema espanyols, i és que el seu film ha estat nominat a millor pel·lícula, millor director, millor actor (Antonio Banderas), millor actriu (Elena Anaya) i millor actriu revelació (Blanca Suárez). 'La piel que habito' també ha estat nominada pel disseny de vestuari, maquillatge, actriu revelació (Blanca Suárez) o música original, entre altres.

La pel·lícula catalana 'Eva', del debutant Kike Maíllo, també ha fet fortuna al si de l'Acadèmia del Cinema, que l'ha nominat en 12 categories. Començant pel propi director, candidat al Goya a millor director novell, el film també competirà en les categories de millor actor (Daniel Bruhl), millor actor secundari (Lluís Homar), efectes especials, música original, direcció de fotografia o maquillatge. En tot cas, l'òpera prima de Maillo queda fora de la cursa pel Goya a la millor pel·lícula.

El film d'Enrique Urbizu, 'No habrá paz para los malvados' és l'altra candidata a sumar diversos Goya, amb 14 nominacions. Millor pel·lícula, millor director, millor actor (Jose Coronado), fotografia, guió original, direcció artística i muntatge són alguns dels guardons a què aspira aquesta pel·lícula, la segona amb més nominacions després de 'La piel que habito'.

'La voz dormida', de Benito Zambrano, i Blackthorn (Sin Destino)', de Mateo Gil, són, amb 9 i 11 nominacions respectivament, les altres dues grans produccions amb aspiracions importants als Premis Goya. Ambdues competiran també en la categoria de millor pel·lícula i millor director. L'actriu Imma Cuesta, que ha estat l'encarregada d'anunciar els nominats al Goya al costat de Lluís Homar, opta al premi a la millor actriu pel seu paper al film de Zambrano. Així mateix, l'actor català Marc Clotet, que també apareix a la pel·lícula, ha estat nominat a millor actor revelació.

En la categoria de millor pel·lícula d'animació hi ha presents 'Arrugas' i 'Papà sóc un zombie', dues de les quatre nominades. Una proporció que es repeteix en altres categories com, per exemple, millor pel·lícula, millor direcció i millor director novell, entre d'altres.

Així mateix, l'apartat de millor guió original està representat per quatre títols catalans pel que és segur que el guardó recaurà en la producció catalana. D'altra banda, en curtmetratge de ficció destaca 'El Barco Pirata', producció de Bastian Films.

stats