ARQUITECTURA
Cultura 09/11/2011

Gran reivindicació de l'arquitecte Jordi Bonet

Jordi Nopca
2 min
Gran reivindicació de l'arquitecte Jordi Bonet

Fill de Lluís Bonet i Garí, arquitecte deixeble d'Antoni Gaudí, Jordi Bonet i Armengol no només ha agafat el relleu del seu pare a l'hora de continuar les obres de la Sagrada Família durant 25 anys (1985-2010) sinó que ha fet una aportació científica important a l'obra gaudiniana. El crític i historiador de l'art Daniel Giralt-Miracle, encarregat de glossar la figura de Bonet durant l'homenatge que ahir va omplir el Saló de Contractacions de la Llotja, remarcava l'estudi del "codi gaudinià": "Al llibre L'últim Gaudí explica les lleis arquitectòniques que regeixen l'edifici i ens descobreix la modulació geomètrica de cada una de les seves parts".

Nascut l'any 1925 a Barcelona, Jordi Bonet i Armengol ha estat, tal com va dir l'alcalde Xavier Trias, "un dels grans constructors de ciutat". Entre les obres que ha dirigit hi ha escoles, edificis civils i industrials, oficines bancàries, hotels i auditoris, però ha estat la dedicació al Temple Expiatori de la Sagrada Família l'obra que més reconeixements li ha suposat. "Recordo molt especialment l'entusiasme de Bonet -va fer memòria Trias-, saltant de torre en torre de la Sagrada Família mentre m'explicava com seria el temple del futur. Tenint en compte el meu vertigen, poden imaginar que m'ha costat molt oblidar la trobada".

Durant la seva intervenció, Daniel Giralt-Miracle va remarcar que Bonet "és un superdotat en tots els sentits: la tasca que ha realitzat sembla impossible que l'hagi pogut fer una sola persona". Va dir que si pensava en Bonet se li apareixien fins a 75 dedicacions, entre les quals va destacar, a més del vessant d'arquitecte, la tasca com a president de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, l'escriptura de diversos llibres i desenes d'articles, i també l'habilitat com a "conferenciant poliglot".

Un home de paciència activa

El cardenal i actual arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va anar més enllà del discurs de Giralt-Miracle i va atrevir-se amb una comparació entre Gaudí i Bonet. "Tots dos han estat arquitectes, vocació que ha marcat les seves vides; i han estat també catòlics de paraules i de fets, a més de ser homes del país, profundament catalans però, al mateix temps, oberts a tots els pobles del món", va explicar. Bonet, que havia parlat minuts abans, va apel·lar a la tenacitat i entusiasme que l'ha motivat durant més de vuit dècades tot recordant unes paraules que li va dir el papa Joan XXIII: "He procurat conservar la paciència activa que em va recomanar Joan XXIII. Tot ho he fet amb esforç, il·lusió i estima".

stats