Cinema

'Gravity' i 'La gran estafa americana', favorites als Oscars amb 10 nominacions

'12 anys d'esclavitud' aconsegueix nou nominacions. 'Capitán Phillips', 'Dallas Buyers Club' i 'Nebraska' aconsegueixen sis candidatures respectivament

Amb 10 nominacions, 'Gravity' i 'La gran estafa americana' són els films més nominats a la propera edició dels premis Oscar. El drama esclavista '12 anys d'esclavitud' s'ha quedat a una sola nominació amb nou candidatures. I amb sis nominacions s'ha produït un triple empat de 'Capitán Phillips', 'Dallas Buyer's Club' i Nebraska'.

En la categoria de millor pel·lícula, nou candidates: 'Gravity', 'La gran estafa americana', 'Capitán Phillips', 'Dallas Buyers Club', 'Philomena', 'El lobo de Wall Street', 'Her', '12 anys d'esclavitud' i 'Nebraska'. I en la de millor director, David O. Russel per 'La gran estafa americana', Alfonso Cuarón per 'Gravity', Alexander Payne per 'Nebraska', Steve McQueen per '12 anys d'esclavitud' i Martin Scorsese per 'El lobo de Wall Street'.

La presidenta de l'Acadèmia de Hollywood, Cheryl Bone Isaacs, i l'actor Chris Hemsworth, han presentat aquest dijous des de Los Angeles unes nominacions que han distingit en la categoria de millor actor Christian Bale, Bruce Dern, Leonardo DiCaprio, Chiwetel Ejiofor i Matthew McConaughey, i en la de millor actriu, Amy Adams, Cate Blanchett, Sandra Bullock, Judy Dench i Meryl Streep. Per Judy Dench, per cert, serà la setena nominació, i per Meryl Streep, la divuitena. Poques sorpreses, doncs, llevat de l'absència de Robert Redford, que aspirava pel seu paper a 'Cuando todo está perdido', i Tom Hanks, per 'Capitán Phillips'.

Entre els actors de repartiment nominats hi ha Barkhad Abdi, Bradley Cooper, Michael Fassbender, Jonah Hill i, el gran favorit, Jared Leto. Les aspirants a millor actriu de repartiment són Sally Hawkins, Jennifer Lawrence, Lupita Nyong'o, Julia Roberts i June Squibb, que amb 84 anys és la intèrpret d'edat més avançada d'aquesta edició.

Les nominades a millor pel·lícula animada són les nord-americanes 'Els croods', 'Gru 2. El meu dolent preferit' i 'Frozen', la francesa 'Ernest & Celestine' i la japonesa 'The wind rises', del mestre de l''anime' Hayao Miyazaki. I les aspirants a millor film de parla no anglesa són la italiana 'La gran belleza', de Paolo Sorrentino, la belga 'Alabama Monroe' de Felix Van Groeningen, la danesa 'La caça' de Thomas Vinterberg, el documental cambodjà 'L'image manquante' de Rithy Panh i la palestina 'Omar' de Hany Abu-Assad.

La cerimònia de lliurament dels premis se celebrarà al Dolby Theater de Hollywood el 2 de febrer i la presentarà la comediant Ellen DeGeneres. El llistat complet de nominacions es pot consultar a la pàgina oficial de l'Acadèmia de Hollywood.