ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 26/05/2011

Un Grec afrancesat resisteix a les retallades

L'últim Festival Grec del director Ricardo Szwarcer, que s'inaugurarà el 17 de juny, convida els grans noms del teatre francès i deixa un lloc privilegiat a les principals companyies de dansa catalanes.

Laura Serra
2 min
Un Grec afrancesat resisteix a les retallades

Barcelona.Ahir era dia d'agraïments mutus i bones paraules entre el director del Festival Grec, Ricardo Szwarcer, i el delegat de Cultura socialista, Jordi Martí, que deixaran aviat els seus càrrecs. Tenien entre mans un programa d'espectacles prou granat per deixar el pavelló alt i, malgrat que hi ha hagut retallades -tant de l'Ajuntament com de la Generalitat-, el Grec se les ha empescat per buscar nous companys de viatge, que han permès tenir un pressupost gairebé igual que el de l'any anterior, superant els 4 milions d'euros.

Del 17 de juny al 31 de juliol el festival d'estiu de Barcelona programarà 65 espectacles de teatre, música, circ i dansa. La creació emergent i els concerts a la plaça del Rei -que solia ser el més interessant de l'apartat musical, en general poc arriscat i dispers- han estat les úniques víctimes de la crisi. A canvi, les principals companyies de dansa catalanes estrenaran al festival i també s'hi ha obert camí tímidament l'art visual, una aposta que Szwarcer veu factible d'investigar els propers anys, tot i que assegura que no deixa cap llast ni compromís al seu successor.

La companyia de Cesc Gelabert inaugurarà el Grec amb La muntanya al teu voltant , un espectacle amb 12 ballarins i 12 sardanistes que es mouran al ritme de la Banda Municipal de Barcelona. Apareixeran al festival altres noms habituals de l'era Szwarcer com els directors Oriol Broggi, Joan Ollé, Alfredo Sanzol, Mario Gas, Marc Martínez, Àlex Rigola i Carme Portacelli, alguns dels quals faran temporada als teatres privats de la ciutat.

'La crème de la crème'

Però els noms propis que enllaminen el cartell del festival són els internacionals convidats. Aquest any s'hi importarà la millor collita francesa: hi haurà el retorn a Barcelona de Peter Brook amb la gran òpera teatralitzada, Une flûte enchantée ; la dansa circense de Philippe Decouflé a Octopus ; dos espectacles del nou valor de la dramatúrgia francesa, Joël Pommerat; I am the wind , el primer espectacle de Patrice Chéreau amb actors anglesos; i la coproducció trilingüe de La tossuderia , de Rafael Spregelburd, dirigida per Marcial di Fonzo Bo i Elise Vigier. "Del més prestigiós al més sofisticat", resumia Szwarcer.

Qui s'ha descartat ja del tot és el director Wajdi Mowawad, que havia de presentar la trilogia De les dones, de Sòfocles, i que comptava, dalt de l'escenari, amb el músic Bertrand Cantat, l'assassí de Marie Trintignant. La majoria de festivals internacionals l'han vetat.

stats