MÚSICA
Cultura 25/05/2018

El Grup de Folk torna a la Ciutadella 50 anys després

X.c.
2 min
Foto de família dels protagonistes del concert de diumenge.

BarcelonaEl Parc de la Ciutadella va acollir un esdeveniment insòlit el 23 de maig del 1968. Entre 6.000 i 10.000 persones, segons diferents fonts, van participar en el Festival de Folk protagonitzat pel Grup de Folk. “L’Àngel Fàbregas [fundador del segell Als 4 Vents] va aconseguir el permís del govern civil per fer un acte a l’aire lliure i obert a tothom. Això no se li havia acudit a ningú!”, recorda el periodista Gabriel Jaraba, aleshores un jove de 18 anys que formava part d’un col·lectiu impossible tocat pel folk anglosaxó de Donovan, Bob Dylan, Joan Báez, Pete Seeger i Peter, Paul & Mary. Era el Grup de Folk, joves d’un esperit massa jove per ser dels Setze Jutges, tot i que Maria del Mar Bonet va arribar a formar part d’uns i altres alhora.

Durant vuit hores, amb un descans de dues hores per dinar, per l’escenari de la Ciutadella hi van passar, entre d’altres, Pau Riba, Ovidi Montllor, Jaume Arnella, Albert i Jordi Batiste, Consol Casajona, Sisa, Xesco i Joan Boix, Eduard Estivill, Maria del Mar Bonet i Santi Arisa. Aquest diumenge, a partir de les 18.30 h, alguns d’ells tornaran al mateix lloc per celebrar els 50 anys d’aquell festival amb un concert organitzat pel Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.) i la Fundació La Roda. El concert, a més, servirà com a cloenda de la 41a Tamborinada, la festa familiar de La Roda, i d’alguna manera tanca un any que va començar amb la publicació del llibre El Grup de Folk. Crònica d’un esclat (Cossetània), de Ferran Riera.

“Va ser el primer festival multitudinari”, diu el director del C.A.T., Jordi Fàbregas, que ha volgut que el repertori de diumenge sigui fidel al d’aquell Maig del 68. “La majoria de les cançons seran les que sonaven aleshores, però hem fet diferents assemblees i sempre hi ha canvis”, explica Fàbregas amb humor i reproduint alhora el capteniment d’aquell Grup de Folk que interpretava peces pròpies i sobretot joies del folk nord-americà (i britànic) adaptades al català com ara Els temps estan canviant, El soldat universal, No serem moguts, Kumbaya, Puff, el drac màgic... Amb Falsterbo com a banda base, cantaran Pau Riba, Isidor Marí, Oriol Tramvia, Jaume Arnella, Consol Casajoana, Els Cinc Dits d’una Mà (que recordaran Xesco Boix), Jordi Fàbregas (que homenatjarà Ovidi Montllor), Jordi Pujol, i Jordi i Albert Batiste.

Solidaritat amb presos i exiliats

“Volíem canviar el món. Això no ho hem aconseguit, però almenys el món no ens ha canviat”, assegura Eduard Estivill, que en l’època del Grup de Folk acabava de tornar dels Estats Units amarat de tonades de canvi. “Sempre havia pensat que fa cinquanta anys érem una mica caòtics. Ara ho hem solucionat i ja som caòtics del tot”, diu Arnella, que en cap moment perd el contacte amb un present que de vegades s’assembla a aquell passat de grisos i prohibicions. “Ara hi ha gent a la presó per pensar el mateix que penso jo. I és a punt d’entrar a la presó una persona per cantar cançons, que és el que faig jo”, diu Arnella sintetitzant l’estat de la qüestió en aquest maig del 2018.

stats