Publicitat
Publicitat

IL·LUSTRACIÓ

Una allau de novetats editorials retraten el conflicte i les seves sequel·les des de diferents vessants

La Guerra Civil també s'explica en còmic

No són historiadors. En la majoria dels casos, a les vinyetes no surten dates, ni polítics, ni batalles. Però expliquen la guerra des del punt de vista dels que la pateixen en la pròpia carn: la fam, la por, les bombes, les utopies, el desengany, les intrigues… I aconsegueixen, com Todo 36-39. Malos tiempos de Carlos Giménez, que al lector se li posi la pell de gallina. I que consti: Giménez no és neutral. Ho diu en el pròleg: prefereix optar pel compromís i per ser un "home lliure que no deixa que li creixin els pèls a la llengua".

En els últims dos anys han aparegut molts còmics sobre els capítols més foscos de la història d'Espanya. Alguns s'han endut premis estatals importants com El arte de volar (Premi Nacional de còmic 2010) i Les serps cegues (el Premi Nacional del 2009), que parlen de la Guerra Civil.

La vida del poeta granadí Federico García Lorca, assassinat per franquistes homòfobs el 1936, i la mirada del fotògraf Robert Capa a través el seu objectiu, en plena guerra el maig del 1973, són les últimes novetats que ha publicat Norma Editorial. Un símptoma que després de més de trenta anys s'ha digerit la Guerra Civil, l'exili i la repressió? Sigui com sigui, són còmics que, com diu Giménez, "no tenen pèls a la llengua". Quan el lector tanqui l'última pàgina pot ser que hagi somrigut, plorat i que arribi a la mateixa conclusió que l'autor de Todo 36-39 . Es miri com es miri, la guerra és "una merda".

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT