Publicitat
Publicitat

LITERATURA

Un assaig reivindica el treball periodístic de l'escriptor a l'illa fins al 1965

Guillermo Cabrera Infante torna a Cuba

Elizabeth Mirabal i Carlos Velazco, autors de Sobre los pasos del cronista, el primer llibre sobre Cabrera Infante publicat a Cuba, consideren que l'absència de l'autor de les llibreries cubanes és "la d'un autor fonamental, un dels principals escriptors del país"

Un llibre sobre la tasca intel·lectual de l'escriptor cubà Guillermo Cabrera Infante (1929-2005), fins ara una figura literària ignorada per la cultura oficial a l'illa, s'ha convertit avui en un esdeveniment editorial amb la seva presentació a la Unió d'Escriptors i Artistes de Cuba (UNEAC ). Escriptors, intel·lectuals i artistes van omplir la sala Villena, on els joves autors de l'assaig Sobre los pasos del cronista, Elizabeth Mirabal i Carlos Velazco, van explicar la seva decisió d'"anar a un altre temps" per "descobrir" un escriptor "extraordinari",  i, en particular, la seva tasca periodística a l'illa fins al 1965.

El text, de més de 300 pàgines, repassa els "moviments culturals" en què va participar l'escriptor a l'illa, alguns dels seus textos periodístics i entrevistes a persones que el van conèixer a Cuba i fora del país. "No és un al·legat ni a favor ni en contra [...]. No pretenem reivindicar [Cabrera Infante]", va dir Mirabal poc abans del llançament del llibre. L'obra es basa en el text que va elaborar juntament amb Velazco com a tesi de grau de Periodisme a la Universitat de l'Havana, que els va valer, el 2009, el Premi UNEAC d'assaig Enrique José Varona.

Per als joves periodistes, l'absència d'aquest autor, guanyador del premi Cervantes de Literatura el 1997, de les llibreries cubanes no és la de "qualsevol, sinó d'un autor fonamental que és un dels més importants de l'idioma i és un dels principals escriptors d'aquest país" que "sempre ens arriba amb una mica de misteri i pel relat d'altres".

Al final de l'assaig, els autors assenyalen que "avui, la persona que es va construir a si mateix com l' infante terrible de Cuba ens arriba fragmentada. La seva història, igual que la Història, només serà la que puguem anar construint mitjançant la recerca" . Els premis nacionals de Literatura Antón Arrufat i Reynaldo González, els cineastes Fernando Pérez i Enrique Pineda Barnet, els escriptors Leonardo Padura i Senel Pau, eren entre el nombrós públic assistent al llançament.

Guillermo Cabrera Infante (1929-2005), un dels autors de l'anomenat boom llatinoamericà, inicialment va col·laborar amb la revolució cubana, però el 1965 va trencar amb el règim de Fidel Castro i es va exiliar. La notícia de la seva mort a Londres només va arribar a l'illa a través d'una revista cultural que va lamentar l'"obsessió fanàtica" de l'escriptor contra la revolució en una postura que "el va portar, fins i tot, a prohibir la publicació de la seva obra a Cuba". Des de fa temps, hi ha alguna bibliografia referida a l'autor en revistes, com testimonis i assaigs, però un text dedicat totalment a Cabrera Infante no havia vist la llum fins ara.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT